Президентът наложи частично вето върху закона за извънредното положение

Той атакува и последните остатъци от свобода на словото. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава - заяви държавният глава и върховен главнокомандващ въоръжените ни сили в изявление

Александра Маркарян 22 март 2020 в 12:23 14773 7

Снимка Прессекретариат на президента

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили ген. Румен Радев наложи частично вето на Закона за извънредното положение, приет от Народното събрание по предложение на правителството във връзка с пандемията от коронавирус.

"Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент", заяви президентът в обръщение в 12 ч. днес.

"Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта" - заяви президентът.

Според него липсата на кадри и оборудване в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които обаче засилват кризата.

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото - възмути се държавният глава и напомни, че в него няма дефиниция за невярна информация, затова пък наказанията са тежки глоби и затвор.

"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение" - предупреди президентът.

"В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи. Първата е здравната, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса.Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа - заяви той. - Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи."

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще - предупреди президентът, според когото "гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни".

Той призова правителството "неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите".

Според държавния глава мерките в закона срещу спекулата също подлежат на редакция.

"Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства - руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава."

Върховният главнокомандващ обяви още, че, да, въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.

Държавният глава връща част от закона убеден, че той "обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса".

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава" - предупреди той.

В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един - ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент към опазването на възрастните - посочи той и призова "българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите, конкретни и адекватни".

"Нека не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България."

Предстои публикуване на разгърнатите мотиви на президента за връщането на закона за ново разглеждане от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

7

rotosvasilev

22.03 2020 в 18:16

Той и на Гешев наложи вето, па го избраха. И сега ще стане същото.

13874

6

emanuilis

22.03 2020 в 14:50

Не ми е особено симпатичен, но има право.

4642

4

ctef

22.03 2020 в 13:50

Този път е напълно прав.

8296

3

geko

22.03 2020 в 13:46

Браво на Радев!

705

2

order

22.03 2020 в 13:11

Абе тея ПЕЗЕВЕНЦИ харизанчо и БИКА къде са.... ни вопъл, ни стон от доста време .....да не би да са барнали вирусчето!!!!!

17156

1

aviatora

22.03 2020 в 13:02



ЗАПОВЕД

Влиза в сила веднага!

Ние, гражданите на Република България,

в качеството ни на работодател на нашите представители:

1. Забраняваме, до второ нареждане, всякакво повишаване на заплатите на 240-те наши избраници, на членовете на правителството и на всички държавни и изпълнителни агенции. Изречение 1 не се отнася за лекарите, медицинските сестри и всички, които работят за здравето и спокойствието на народа на Република България.

2. Нареждаме:

За времето на извънредното положение

2.1. Да се осигури изплащането на поне минималната заплата на всички работещи, излезли в принудителен отпуск

2.2. Да се спрат плащанията на битовите сметки и данъци, плащания по ипотечни кредити. Да не се начисляват лихви, както по кредитите, така и по неплатените сметки.

Неизпълнението на тази заповед ще доведе до тотална загуба на доверието на народа и ще бъде приложена най-строгата мярка – оставка на правителството и предсрочни избори.

Издал заповедта, НАРОДЪТ