Президентът наложи вето на мораториума за нови лекарства

OFFNews 08 декември 2017 в 17:27 7230 0

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за заплащане на нови дейности и лекарства от страна на Здравната каса през 2018 г. 

Мораториумът беше въведен със законопроекта за бюджета на НЗОК за следващата година. 

"Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", обявиха от прессекретариата на държавния глава.

Заедно с бюджета на Касата депутатите приеха предложението НЗОК да не плаща нови лекарства през 2018 г.

Срещу промяната се обявиха депутатите от опозицията, а пациенти излязоха на протест. Мораториумът за лекарствата засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата.

Омбудсманът Мая Манолова също обяви, че ще сезира Конституционния съд за решението.

С приетия мораториум се нарушават правото на достъп до медицинска помощ и равенството между гражданите, гарантирани от Конституцията. Текстовете влизат в противоречие и с редица международни актове, по които България е страна, обяснява в мотивите си за налагане на вето Румен Радев. 

"Здравето на хората е публично благо и цел на националната здравна политика и то има приоритет пред икономическите съображения за ефективност на здравните грижи и минимизиране на разходите. Ресурсът, с който държавата разполага, по правило е ограничен. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства за провеждането на здравната политика, но констатираното засягане на основното право на здравно осигуряване внася дисбаланс и в социалната справедливост", посочва още в мотивите си президентът и допълва, че възприетият от текстовете подход "отнема същностен компонент от социалния характер на държавата и противоречи на принципа за социална справедливост".

Здравното министерство: Ветото е в ущърб на интересите на пациента

След новината за наложеното вето министерството на здравеопазването излезе с позиция. В нея се казва:

"Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение.

Чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи. Постигнат е правилният баланс между първичната, специализираната и болничната медицинска помощ, медицинските изследвания, денталната помощ, медицинските изделия и лекарствените продукти.

Всеки един закон при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание. Спирането му е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови