Президентът нямало да води българската делегация в ООН заради европредседателството

OFFNews 14 септември 2018 в 14:18 2412 0

Президентът Румен Радев нямало да води делегацията на страната ни в ООН тази година заради отминалото българско председателство на Съвета на ЕС. 

"Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията тази година. Съгласно правилата на ООН искам да подчертая, че е възможно държавата да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министър на външните работи. Това са лицата, които могат да представляват държавата в ООН. По принцип могат да се ротират. Има държави, които се представляват на ниво и външен министър", обясни външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Народното събрание.

По думите й предвид изминалото европредседателство, е добре премиерът да представлява страната ни в ООН. "Така или иначе миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът, и то в година на председателството", каза още вицепремиерът.

Според Захариева президентът е уведомен, че премиерът Бойко Борисов ще ходи в ООН. "Има писма между двата кабинета", добави тя. По нейна информация, че е имало среща между кабинетите преди месец-два и те са обсъдили въпроса за делегацията в ООН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews