Президентът определи ниската активност като шамар за политическата класа

OFFNews 27 май 2019 в 12:26 1871 0

Като "шамар за политическата класа" определи президентът Румен Радев ниската избирателна активност в европейските избори на 26 май.

Днес той коментира пред журналисти резултатите от вота.

„Искам да поздравя победителите. Успехът за ВМРО и най-големият успех според мен за „Демократична България". Две неща искам да подчертая в тези избори – рекордно ниската избирателна активност. Тя според мен не е само шамар за политическата класа от огромното мнозинство, тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има почти два пъти по-голяма активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси“, каза държавният глава.

Радев бе попитан и как ще коментира думите на МАрия Габриел от ГЕРБ, че тази кампания той е бил "невидимият опонент" на управляващите.

Свикнах да ме "пакетират", ако не в партия, то в идеология, но това няма как да се получи. Защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, нито с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление."

Радев заяви, че според него БСП трябва да върне депутатите си в пленарната зала, но бил въпрос, който партията сама трябва да реши.

Попитан дали има и други политически амбиции, президентът отговори: „Аз имам много ясни амбиции. Искам България да бъде правова, просперираща, европейска държава с върховенство на закона, с уважения на Конституцията, със силно образование, не само на хартия, с качествена инфраструктура, която да не бъде ремонт след ремонта, безкрайни ремонти и пропадания. (...) Аз ви казах, че така им е най-удобно да ме пакетират. Някои хора са свикнали да пакетират."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови