Президентът пак намекна за опасност от гладни бунтове

''За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Уважаеми, ако много държите да се равнявате по президента – кръгом и бегом към месец март!''

OFFNews 07 април 2020 в 12:26 7448 1

Румен Радев

Президентът Румен Радев намекна за опасността от гладни бунтове, ако извънредният режим продължи дълго време и предложи на депутатите да дарят и заплатите си за март.

"Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата" коментира при посещението си в УМБАЛСМ "Пирогов“ за празника на медиците.

"Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите. Трябва да има ясно управление на кризата. Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние“, каза държавният глава.

Радев критикува за пореден път правителството за ограничаването на правата, възможбността от нов дълг от 10 млрд. лева и икономическите мерки. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов го сравни със "свекърва" и го посъветва, ако иска, да наложи вето на удължаването на извънредното положение.

Няма нищо по-страшно от активната глупост

Днес Радев отговори задочно на Борисов. "Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето”, каза Радев. И добави: “Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост“.

Кръгом и бегом към март

Радев не пропусна и решението на парламента от вчера с което депутатите решиха да дарят своите заплати, както и тези на министри и политическите им кабинети на министерството на здравеопазването до края на извънредния режим. "За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!“, каза Радев. Той припомни и дарителските кампании на съпругата му Десислава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови