Президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор (изявление и видео) - обновена

Румен Радев настоя за промяна в конституцията по отношение на държавното обвинение

Даниела Добрева, Донислав Донев
26 ноември 2019 в 12:01 | 8584 |6

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

В 12:05 ч. той даде изявление пред медиите.

Държавният глава бе категоричен, че го подписва не защото повторното гласуване на кандидатурата във Висшия съдебен съвет е разсеяло съмненията, заради които той върна предложението при първото му внасяне, а защото не иска да наруши Конституцията на Република България.

"В началото на месеца върнах предложението и подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във Висшия съдебен съвет не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите, затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", заяви държавният глава.

"Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта", каза Радев.

Според него българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. Към тази група бе причислена и КТБ.

"Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост", подчерта президентът.

Радев уточни, че в българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. "Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 г., но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", каза Румен Радев.

Според него ефективността на реформите в съдебната система зависи от това дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.

"Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите", допълни държавният глава.

На срещата с Гешев преди изявлението си пред медиите Румен Радев ясно е изразил очакванията си за справедливост, "в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички нарушили закона, без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта".

Всичко, което каза президентът Румен Радев, може да видите тук:

След президента пред медиите говори и Иван Гешев. Ето какво каза той:

случайно прочетох

Рейтинг : 4009

26.11 2019 в 16:42 6
+ 0
- 11
Позор за институцията....
zuljin

Рейтинг : 3296

26.11 2019 в 14:42 5
+ 6
- 13
Гешев и група милиционери с показна акция пред БСФС, 4 часа броене на пари на булеварда, а "виновните" прави с белезници. Резултат - 3-ма осъдени на 20 години затвор задето настъпили строителната мафия по мазола.

Ваклин на среща с Цацата и Гешев - медии подронвали авторитета му. Резултат - прокурорски натиск над Биволъ!!!

Гешев по БНТ - нямало да търпи остра критика към работата на прокуратурата. Резултатът ще е саморазправа с всеки автор на такава.

Гешев след първия простест срещу избора му, организиран от ДБ изпраща НАП да проверява Иван Костов смятан за ментор на партията.

Такава ли справедливост да очакваме?
Boyana Koleva

Рейтинг : 1000

26.11 2019 в 12:57 4
+ 1
- 10
На печелившите((Пеев)), честито !!!
zuljin

Рейтинг : 3296

26.11 2019 в 12:35 2
+ 5
- 13
Да ви е честита новата по-силна отвсякога МИЛИЦИОНЕРЩИНА, която ще се саморазправи с всеки критикуващ я!!!
Репресиите от байтощово време ще ви се видят, като лятна ваканция в сравнение с това, което ни чака!!!
tomysbg

Рейтинг : 1403

26.11 2019 в 12:24 1
+ 5
- 10
не можа да надскочи произходът си