Президентът поиска оставката на шефа на НСО

OFFNews
10 юли 2020 в 15:39 | 6861 |4

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев, съобщи президентството.

Причината е изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. Държавният глава е настоял за отмяната им.

Президентът Радев открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

На пресконференция по-рано днес премиерът Бойко Борисов и министрите на отбраната и транспорта обявиха, че отказват да охраняват лятната резиденция в парк "Росенец" на черноморския бряг (по-известен като "летния сарай на Доган"), както иска НСО. Минути преди брифинга се появи новината, че се забранява достъпът до Росенец в навечерието на гражданска демонстрация там, планирана за събота, 11 юли, след като охранители не допуснаха съпредседателя на Демократична България Христо Иванов да стъпи на морския бряг и го изблъскаха в морето. Иванов обяви, че "това са гавазите на Доган" и са служители на НСО. На следващия ден президентът Радев потвърди, че охранителите са от Националната служба за охрана, която е на негово подчинение.

Борисов откри брифинга с прочитането на писмо от НСО с искането за охрана на "Росенец" от 10 юли до 15 септември. Премиерът допълни, че същото искане, но в секретна форма, е отправено и по отношение на опазване на сухопътния участък до лятната резиденция. По думите на Борисов, искайки това, НСО се опитва да вкара правителството в сценарий, в който военни и МВР пазят резиденцията на Ахмед Доган.

Флотът защитава морския суверенитет, а не акваторията на паркове и частни имоти. Нито един моряк от флота няма да бъде ангажиран с подобни необмислени писма, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Препоръчани материали
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 3753

10.07 2020 в 16:10 4
+ 10
- 0
И кой ли вкара ТОВА В ЗАКОНА ЗА НСО?
Чл. 24. .
(2) По искане на държавен орган или НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, представена в Народното събрание или в Европейския парламент, и при наличие на възможност Националната служба за охрана осигурява съответна по вид и продължителност охрана на значими обществено-политически прояви с участие на охранявани от службата лица.

Кой ли ги приема тез "скапани" закони в ТЕРИТОРИЯТА МУ?
Коя партия от АВГУСТ 2015-та досега излъчваше правното величие, дет оглавяваше Правната комисия в Парламента МУ?
zuljin

Рейтинг : 5591

10.07 2020 в 15:59 3
+ 12
- 0
Никой ли няма да каже, #кой е поискал увеличаване на охраняемия периметър?
Също както никой не каза, #кой предложи Свинята за шеф на ДАНС...

Ние обаче вече знаем!!!
yoghurt

Рейтинг : 6676

10.07 2020 в 15:53 2
+ 3
- 0
Напипваме нишката, стигнахме ли до генералите, и тяхната приематвеност с ДС генералите... Ето по тази линия е най-разумно да се предположи връзката на агент Сава (Доган) и как им дърпа конците. Чест им прави, че Борисов и Радев се разграничават, кой заради властта, кой заради вчерашната акция и застрашаването от преврат в Президенството.
zuljin

Рейтинг : 5591

10.07 2020 в 15:53 1
+ 4
- 0
НСО не може да иска каквото и да било!!! Те не решават сами кое да охраняват. Поискал го е Доган, но никой не смее да каже...

#Кой поиска засилване на охраната?