Президентът сезира КС за промените в Закона за държавната собственост

OFFNews 04 юни 2019 в 15:43 3215 1

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост. 

С промените в закона се целеше ускоряването и оптимизирането на процеса по отчуждаване на имоти с цел изграждане на значими национални обекти. Според президента обаче не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби, пишат още от "Дондуков" 2. Промените в закона за държавната собственост бяха приети на 15 май, а ветото бе наложено две седмици по-късно. Народните представители обаче единодушно го отхвърлиха два дена по-късно

Според новите текстове съдът ще може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси.

Предварителното изпълнение на акта се допуска при наличието на влязъл в сила подробен устройствен план и когато имотът е отреден за национален обект или обект с национално значение, предвиждат измененията. С проекта е предвидено да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите, става ясно от мотивите на вносителя - Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

24.06 2019 в 20:07

И защо "уважаеми"? Той не ги уважава, народът не ги уважава (то и за какво ли), те помежду си за нищо се нямат, ай стига с тия витиеви обръщения. Още повече, че всички знаем как депутатите "уважават" народа с всеки приет закон, а и по няколко пъти.