Президентът ще изнесе целия чат с Пламен Бобоков, ако прокуратурата не го направи

Според главния секретар Димитър Стоянов няма топла връзка между

OFFNews 03 юли 2020 в 11:11 3852 0

Президентът Румен Радев има нагласата да извади целия чат с предприемача Пламен Бобоков, стана ясно от думите на главния секретар на държавния глава Димитър Стоянов. "Аз си мисля, че това ще е следващата крачка, ако прокуратурата не го направи", каза той пред бТВ.

"Не виждам топла връзка между президента Румен Радев и бизнесмена Пламен Бобоков и при публикуване на всички чатове може би ще се разбере колко е била "топла" тази връзка. На ден аз имам по 20-30 обаждания дали и как различни хора могат да се свържат с президента."

Това обясни Димитър Стоянов по повод чатовете на предприемача до Румен Радев, които Специализираната прокуратура разпространи вчера.

Стоянов посочи, че няма отговор на въпроса от кой телефон е чатът с президента, след като Бобоков твърди, че не разполага с телефонния номер на Румен Радев. И призова спецпрокуратурата да каже откъде са те. Стоянов допълни, че има техническа възможност за изнасяне на чатове. 

"От това, което излезе от прокуратурата, може да се ориентираме по датите, нищо повече не може да се коментира. Затова президентът призова да се публикува целият чат. Само тогава ще имаме реална представа какъв точно е бил чатът, по какъв начин е била комуникацията и най-важното - в момента е пуснато само едно от съобщенията на Пламен Бобоков. Въпросът е защо", допълни главният секретар. Според него Пламен Бобоков е бил в една делегация с президента - при посещението в Армения.

Среща между президента и предприемача не е имало и не се планира, бе категоричен Стоянов. Той отново запита защо Специализираната прокуратура е извадила точно този чат. И сам отговори - "за създаване на определена манипулация". "Целта е да се манипулира общественото мнение и да се създаде впечатление, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, за които говори главният прокурор Иван Гешев. За съжаление специализираната прокуратура ще бъде разочарована".

Стоянов обясни, че президентът винаги е заставал зад българския бизнес и това е категорична подкрепа. Подкрепа е и това, че президентът винаги е искал да се създадат чисти условия и ясно, предвидимо законодателство, с което да се развива българският бизнес.  

Главният секретар категорично отхвърли възможността предложенението за посланик за Нигерия Жоро Кираджиев да е излязло от президентската институция. И проследи цялата процедура по назначаването на първи дипломати. Но призна, че и президентството е излизало със свои предложения, "когато са от взаимен интерес". Освен това Кираджиев все още нямал указ на президента.

Стоянов отхвърли и възможността президентският секретар по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов да е упражнил натиск при издаването на българско гражданство на либийски гражданин. "Колко всесилен трябва да е Узунов, за да задейства цялата машина, за да предложи на президента определен посланик. Това е несериозно. Същото е и това за помилването на осъден в Румъния български гражданин. Отговорът ни е, че не е спазена самата процедура на искателя", коментира Стоянов.

По въпроса за ходатайството на Пламен Бобоков да се реши въпросът с кораба "Бадр" Стоянов уточни, че на 3 и на 9 януари на "Дондуков" 2 е имало среща на представители на либийското посолство. Паметната записка от срещата на 3 януари е изпратена да Министерството на правосъдието, защото въпросът е бил юридически. На другата среща на 9 януари е участвал Пламен Узунов, който казал, че либийската страна трябва да представи оригиналните документи, за да може българското правителство да вземе информирано решение. ВАС обаче е решил на 2 януари, че корабът "Бадр" трябва да отпътува.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови