Президентът ще сезира Конституционния съд, но подписа промените в Закона за здравето

OFFNews 13 май 2020 в 17:29 4047 3

Президентът подписа указ за обнародване на ЗИД на Закона за здравето, но ще ще сезира Конституционния съд за текстове, които са в противоречие с Конституцията

Държавният глава Румен Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби, пишат от президентската институция. 

Мотивите, с които Румен Радев подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето са, за да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи.

Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с Основния закон. Мотивите на президента ще бъдат оповестени в следващите дни.

В сила до 13 юли остават санитарните мерки до момента, сред които носенето на маски на закрити обществени места, налагането на карантина на всички лица, влизащи у нас, за срок от 14 дни и социалната дистанция в определени обекти, решиха вчера депутатите.

Допълнителни ограничения могат да се налагат при Извънредна епидемична обстановка, която ще се въвежда с решение на Министерския съвет по предложение на здравния министър.

Част от икономическите и социални мерки, като помощите за семейства и безработни, ще останат в сила до септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9009

3

GR Angelov

14.05 2020 в 08:20

Един войник, пък бил той и генерал, разбира простички думи и команди- „залегни, газ, отбой,атака” и т. н.Сега пак не разбрал за какво иде реч и иска ясни планове тактики и стратегии. Трудничко му е на човека. А вие гн Нострадамус трябва много да внимавате с водката и хапчетата. Някои комбинации и особено с големи количества алкохол могат да предизвикат невероятни видения и съвсем да объркате реалностите. В такива моменти е най- добре да не споделяте сънищата си дори с близки.

18551

2

Нострадамус

13.05 2020 в 20:07

Ново проучване: Радев има 84 % доверие, Борисов само 16 %.
Новото проучване тече в момента във Фейсбук с въпроса "На кой имате по голямо доверие на Радев или на Борисов?" Вече е достигнало над 400 000 души, което го прави най голямата публична представителна извадка за България.
За разлика от поръчаните скъпи анонимни социологически проучвания тази анкета е напълно безплатна, публична, неанонимна и не е по поръчка на еди кой си.
Платформата за анкети на Фейсбук не позволява алсолютно никакви манипулации. Гласувалите са напълно реални хора с реалните си профили. Няма мъртви души.
Моментни резултати 84 % за Радев, 16 %, за Борисов. Обхват към 13 май 12 часа 401 хиляди души. Гласували 49,6 хиляди души. За Радев . Продължава и в момента...

18551

1

Нострадамус

13.05 2020 в 19:49

Браво на Президента Радев! Ерудиранa Личност, с висок морал, спазващ Законите и Конституцията на Републиката, за разлика от шибаняците от шайката!