Президентът върна избора на Гешев: Трябва да създава доверие, а не да буди съмнения

OFFNews 07 ноември 2019 в 17:05 12512 4

Държавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

"Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначава или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това, реших да се обърна към вас и членовете на ВСС, които избират главния прокурор. Издигането на един единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия", каза президентът.

Радев подчерта, че е белег на демократичната държава да има алтернативи при заемането на висши държави длъжности.

"Този подход за избора между един кандидат беше подкрепен и от изпълнителната власт, като министърът на правосъдието отказа да издигне втори кандидат и това доведе до липсата на алтернатива", добави държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високо обществено доверие.

Президентът акцентира и върху "спонтанната вълна на подкрепа за Гешев" и посочи, че на сайта на ВСС, въпреки ясното законово положение, са били публикувани множество становища от държавни институции, включително МВР и ДАНС, и така, в разрез със закона, превес над мнението на обществените организации е взела масирана служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения, коментира Радев.

Така изборът на обвинител №1 се връща във Висшия съдебен съвет.

В случай, че членовете на ВСС препотвърдят позицията си Гешев да управлява прокуратурата през следващите 7 години, президентът е задължен да подпише указа при повторното му внасяне.

Днес Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на Гешев. От организацията приканиха държавния глава да продължи да настоява за конституционна реформа на прокуратурата.

Масови протести срещу избора на Гешев организираха от инициативата Правосъдие за всеки и гражданско движение БОЕЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

4

order

08.11 2019 в 04:06

Мдааа....решението му показва, че нашият Президент ЛЕТИ, а не пълзи кат ЧЕХЛЬО и подобни плазмодии!!!

6145

2

kokoten

07.11 2019 в 18:45

Какви коментари....Браво на президента,макар че,отрепките от ВСС пак ще го предложат....освен ако не се съберат 5-6 хиляди човека пред пред леговището на Мутрата и като му запари под гъза,бързо,бързо ще реши проблема за смях на много хора....

4010

1

баба Гацка

07.11 2019 в 18:10

Каква тишина... Нямате ли коментари, демократични люде?