Президентите на България и Полша призоваха Русия да освободи украинските кораби

OFFNews 27 ноември 2018 в 21:31 3399 0

За деескалация на напрежението между Русия и Украйна призоваха президентите на България и на Полша Румен Радев и Анджей Дуда, който е на официално посещение у нас.

С тревога обсъдихме ескалацията на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион. Призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация, каза Радев, цитиран от БТА.

За нас, като съседни страни в този регион, е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация, заяви той.

Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи, няма съмнение, че е необходимо връщането към състояние, свързано с деескалация на напрежението, коментира президентът Анджей Дуда случилото се в Азовско море в последните дни.

По думите му украинските моряци, които са били пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени, както и трябва да бъдат върнати корабите на Украйна.

Това е състояние, което не можем да приемем и се надяваме, че в близко бъдеще ще се стигне до деескалация на напрежението, каза президентът Дуда. По думите му двамата с президента Радев нямат съмнения, че са необходими по-нататъшни действия, така че в тази част на Европа, в наша непосредствена близост, да приключат военните конфликти, които продължават от 2013 г., свързани най-вече с реализирането на Минското споразумение.

Президентът Дуда добави, че Полша ще се включи в действията, които ще бъдат реализирани от международната общност, за да се стигне колкото може по-бързо до приключване на този конфликт. Русия окупира този терен и няма съмнение, че Русия е агресор и за един пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна, нарушаване на корабоплаването, коментира полският президент. По неговите думи това не може да се приеме и Полша не е съгласна с тези действия.

На въпрос, свързан с възможно изостряне на санкциите спрямо Русия, президентът Анджей Дуда, каза, че ако има такива международни инициативи, като например по-нататъшни санкции, Полша ще участва в тях, тъй като е готова за всички действия, които ще доведат до решение на конфликта.

Трябва да признаем, че Брекзит е лоша новина за ЕС, коментира президентът Радев въпрос за Брекзит и бъдещето на Европа. Уважаваме суверения избор на гражданите на Великобритания, но в същото време там работят, учат и живеят много българи, и още повече поляци, както и други граждани на ЕС. От особена важност за нас е правата на европейските граждани да се запазят, посочи Радев.

Същевременно той коментира, че е много важно да извлечем урока, и според него на европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които да гарантират устойчиво бъдеще на Европа по отношение на сигурността, на икономическото развитие, на преодоляването на икономическите и социалните неравенства, на връщане към устоите и ценностите на ЕС - солидарност и единство.

Радев подчерта още, че отдаването на суверенитет на една държава към ЕС при присъединяване, не означава отдаване на културна и национална идентичност. Много е важно европейските институции така да се реформират, че гражданите на ЕС да се чувстват много по-добре представени, особено при вземането на решения, добави Румен Радев.

Водещите институции на ЕС не би трябвало да имат претенции съм британците, че са изразили това свое мнение в референдума за Брекзит, но трябва да си зададат въпроса защо повечето от британците казаха "не" на ЕС, коментира Анджей Дуда.

Той се съгласи, че излизането на Великобритания от ЕС е много лоша ситуация за Съюза, но не го унищожава и той остава въпреки Брекзит. Според него по-лошо от това би било състоянието на ЕС "на две скорости", което вече би означавало разрушаване на Съюза.

Ако някой в момента се стреми да направи Европа на две или повече скорости, да разграничи по-добра или по-лоша част на ЕС, всъщност се стреми да разбие ЕС, смята Дуда. Искаме ЕС да се реформира, но да остане Съюз на свободните народи и равните страни, каза полският президент.

Двамата президенти са обсъдили и борбата с климатичните промени, те ще се срещнат отново след броени дни на предстоящата в Катовице Конференция на ООН по изменението на климата.

Споделяме мнението, че са необходими неотложни мерки за борба с климатичните промени, но те трябва да се запазят в рамките на договореното, без допълнително повишаване на изискванията, с отчитане на състоянието и перспективите за развитие на нашите енергийни системи, така че страните ни да не допуснат загуба на конкурентоспособност, както и при запазване на социалните права на работещите, отбеляза президентът Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови