При два водопровода Свищов редовно остава без вода

OFFNews 24 януари 2020 в 17:41 1769 0

Снимка Pixabay

Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от турски тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди. Това са показали анализите на хидроексперти, каза кметът на Свищов Генчо Генчев пред БНР,

Това е една от причините за честото спиране на водата в Свищов, въпреки, че градът използва и стария си магистрален водопровод.

Свищов и селата Вардим и Царевец се водоснабдяват комбинирано от 60-годишен компрометиран стоманен водопровод и нов полиетиленов, който не е въведен в експлоатация и е обект на проверка от Специализираната прокуратура за безстопанственост при изграждането му.

Новият водопровод е струвал 4 млн. лв., но още не е въведен официално в експлоатация защото постоянно регистрира аварии. Опитите да се достави вода по него траят не повече от 2 седмици. Построен е преди 10 години от „ВТ Инженеринг”.

Според Генчо Генчев изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да издържа на двойно по-голямо налягане.

Има проблем и с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция. „Надяваме се на новия ВиК холдинг за изграждане на обезманганителна станция“, каза Генчо Генчев. Той увери, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиене. „Проблемът с мангана в питейната вода на Свищов е хроничен“, потвърди директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева и подчерта, че манганът не е проблем от здравословен характер. При наднормено съдържание на манган и желязо в тръбите обаче прорастват определени видове водорасли и те запушват лумена на тръбите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови