Приеха бюджета на социалното министерство с обещаните 150 млн. повече за хората с увреждания за 2019 г.

OFFNews 28 ноември 2018 в 20:40 2968 0

Депутатите приеха бюджета на социалното министерство за догодина с обещаните 150 млн. лева повече за политики за хората с увреждания.

В това увеличение на влизат парите за лична помощ, които първоначално бяха извън бюджета на министерството, защото не беше ясно кой ще ги разпределя - ведомството или отделните общини.

След разговор на социалния министър Бисер Петков и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова с майките на деца с увреждания парите за лична помощ бяха прехвърлени към министерството. Причината за този трансфер беше, че се стигна до притеснения от протестиращите майки, че увеличението не е 150 млн. лева.

"Гледайки бюджета на Министерството на труда и социалната политика, хората с увреждания и майките не виждат тези
150 млн. лева, а по-малко. Затова у тях се породи недоверие, подхранвано от други хора, които се опитват да спекулират с тях и с мъката им", каза след срещата Стоянова от трибуната на Народното събрание.

Миналата година парите за хората с увреждания са били 282 млн. лева. Догодина сумата ще бъде 436 млн. лева

Майките обаче имат притеснения и за какво ще бъдат дадени тези 150 млн. лева повече за хора с увреждания. Подобни притеснения изрази и социалистът Антон Кутев.

Общите разходи на социалното министерство са в размер на почти 1,3 млрд. лева са разходите за следващата година. Част от тази сума са и парите за хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови