Приятел на битото на протеста момиче: Полицаи я бутнаха с белезници на земята

OFFNews 19 юли 2020 в 21:31 9364 3

Снимка Кадър от бТВ

Антон Николов. В ляво се вижда как полицията го влачи

„Влачиха ме 50 метра по паветата“ – това разказа Антон Николов в предаването „120 минути“ по bTV. Той е един от протестиращите в София, които бяха задържани при демонстрациите на 10 юли и бяха подложени на побой. Николов е IT мениджър и е партньор на момичето, което полицаите са снимали и са „галели по главата“, както описа случката друг от задържаните – Евгени Марчев. В момента състоянието ѝ е добро.

„Имаше удари по главата и огромна цицина на челото, вследствие избутването ѝ на земята с белезници зад гърба“, сподели той

Николов отрече някой от тях да е провокирал служителите на реда по време на протестите. „Имаше момчета, които хвърляха бутилки, имаше дори момче, което изкърти пътен знак и го хвърли по жандармерист. Ние просто бяхме между провокаторите и полицията“, обясни той.

Първо полицаите са задържали приятелката му. „Бях на 3-5 метра от нея, виждах какво се случва, но не виждах какво скандира. Първо полицаите хванаха нея, тъй като тя беше по-напред. Има кадри, в които се вижда как униформените ме задържат. Изглежда все едно си гледам телефона, бях разсеян, вдигнах си главата и видях как хващат приятелката ми“, каза Николов.

„Удариха ме с юмрук и ме влачеха 50 метра по паветата. Влачеха ме до колоните, възползваха се, че съм в процес на задържане, за да използват физическо насилие. Един от полицаите беше решен да атакува левия ми бъбрек, като получих от 3 до 5 силни ритника“, сподели младият мъж.

Той разказа как униформените са се държали спрямо приятелката му: „Бяха я хванали за косата и за потника, приведена, за да я дърпат със сила. После я видях седнала при колоните. Презрамката ѝ се беше разместила от влаченето, беше доста спортно облечена - със спортно бюстие и с клин, нямаше предмети в нея, личните документи и телефона ѝ бяха в моята чанта. Не беше потенциална заплаха“.

„Когато се обърнах, видях един от полицаите да я снима, видях светкавицата. Обърнах се разгневен и афектиран от тази случка, бях забравил, че съм задържан. „Защо я снимате“, попитах. А отговорът беше 2-3 настъпвания от полицай по гърба ми“, сподели Николов.

Той каза, че е лежал редом до студента по право Евгени Марчев край колоните на МС. Прекарал е с него над 10 часа – до приема му в „Пирогов“ в събота сутринта.

„Мога спокойно да потвърдя, че Евгени се оплакваше, че не му стига въздух. Когато ни вкараха в килията в районното, видях, че имаше удари по тила отзад, нямаше рани по самото лице“, сподели Николов.

На въпрос какво би казал на полицаите, Николов отговори: „Че хората не са им враг. Първо се обръщам към хората – и полицията не ни е враг. Искам да кажа на хората да протестират мирно и ще има светлина в тунела, ако продължим по този начин“.

Младият мъж каза, че всеки ден, в който може е на протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

3

Flat

20.07 2020 в 00:47

Изглежда са им разпоредили да се държат така. Логично ръководството също трябва да си понесе последствията.

Те ни баламосват с някакво си разследване, ОСТАВКА !!!

2900

2

nrb

20.07 2020 в 00:10

Интересно ми е каква им е историята на тези полицаи и за кого са гласували, след 1989 г. ?

2800

1

zpe

19.07 2020 в 22:02

Айде бе! Нали имаше и свестни ченгета и нали уж имало "гнили ябълки" навсякъде!?

Айде издайте ги! Всичките им колеги много добре знаят кои са! Айде кажете на началниците си, айде кажете на хората! Нали сте СВЕСТНИ ЧЕНГЕТА, А!?