Проблемите в Педиатрията са заради недоразумение, обяви зам.-министър Жени Начева

OFFNews 08 май 2019 в 17:05 2032 0

Снимка БГНЕС, архив

Седмици след като лекарите от специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" започнаха протести за увеличаване на заплатите и за отпадане на лимитите за прием на пациенти, здравният зам.-министър и председател на Надзора на НЗОК Жени Начева обяви, че проблемът в болницата е в резултат на недоразумение. 

Надзорният съвет на Касата обсъди днес напрежението в Педиатрията и исканията за отпадане на лимитите за лечение на деца в болницата и промяната на статута на лечебното заведение. Проблемът за лимитите дойде, след като беше взето решението от тази година Здравната каса да заплаща за лечението на пациенти в зависимост от броя на леглата в различните отделения. Според новите правила ако леглата в отделението са запълнени, пациент не може да бъде приет в друго отделение, дори и там да има свободни легла, и да бъде лекуван с пари от НЗОК.

Начева обаче заяви, че проблемът дошъл от недоразумение, защото по думите ѝ лимитите не важат за Педиатрията, като не е ясно защо служителите не били уведомени за това. 

"Педиатричната болница може да отчита приема на пациенти с общия код за педиатрична дейност. Това е било практика и досега. Защо служителите не са били известни не мога да кажа. Няма да има контрол по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват, и няма ограничения по легла. Това ограничение не важи за педиатричните звена и отделения. При тази болница специфичното е, че всички отделения и звена са такива и вероятно това е била причината за притеснението на служителите ѝ. Кодът, с който се отчита цялата им дейност, е общи, което показва, че Касата не налага ограничение за дейността им", каза Начева.

Тя посочи, че ще се срещне днес отново с ръководството на болницата, за да обсъдят този въпрос.

"Когато има проблем с финансирането, трябва да бъдат сигнализирани и РЗОК или НЗОК. Писма за недостиг на средства не са постъпвали в касата от тази болница от началото на годината", допълни Начева.

Изявлението идва два дни преди планирания протест на лекарите в Педиатрията на 10 май, на който възнамеряват да блокират движението на бул. "Иван Гешов" в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови