Проф. Михайлов пита Ананиев защо парите за медицинските сестри са намалени от 50 на 6 млн. лв.

OFFNews
03 октомври 2019 в 11:15 | 1987 |0

"Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването - какви са причините за намаляването на средствата за медицинските специалисти от 50 млн. лв. на 6 млн. лв.? Питаме и Министерския съвет какво е неговото отношение към сериозния проблем със заплащането на медицинските кадри, който води до изтичането им в чужбина“, заяви пред медиите в парламента депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. 

Той обясни, че вече 6 месеца сме свидетели на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които искат: достойно заплащане на труда; премахването на статута на търговски дружества на държавните и общинските болници; промяна в Закона за съсловните организации, даваща възможност за защита на конкретните интереси на различните групи от специалисти; да се даде възможност за кариерно израстване на специалистите по здравни грижи. По думите му всичко това се случва на фона на липсващи над 20 000 медицински сестри и над 4 000 акушерки.

„БСП още от първите дни на това НС многократно поставя въпросите за промяна в структурата на управление на здравеопазването и достойното заплащане на кадрите, които работят в него“, каза още той.

Проф. Михайлов заяви, че ставаме свидетели на два факта, които си противоречат – с постановление на МС от 10.04.2019 г. се отпускат 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата, а един месец по-късно, на 09.05.2019 г., с Постановление 111 и то в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв. Проф. Георги Михайлов наблегна, че думите „Има 50 млн. лв. в системата“ са били използвани от управляващите до миналия месец като аргументи в редица случаи.

Проф. Михайлов припомни, че БСП, в лицето на своя председател, многократно е предлагала създаването на междупартийна парламентарна група за решаването на кризисните проблеми в българското здравеопазване, защото то е надпартийна кауза. „До момента нямаме отговор на нашето предложение и проблемите, които са в здравеопазването вървят като лавина един след друг – плачевно състояние и затваряне на отделения в общински и областни болници, липса на увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Всички тези проблеми няма да бъдат решени докато не се обърне внимание на фундамента на системата – нейното управление“, заключи проф. Георги Михайлов.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !