Прокуратурата и президентът: Хронология на скандала

OFFNews 09 юли 2020 в 16:43 6592 2

Обиски и задържани в президентството за първи път в историята на страната ни. Две прокуратури - специализираната и военна, претърсват кабинети, изнасят документи и извършват действия по две дела - за търговия с влияние и издаване на държавна тайна. 

Междувременно за трети път е задържан бизнесменът Пламен Бобоков, който е обвиняем по трето дело - за отпадъците, но днес е арестуван по разследването за търговия с влияние. 

По разследването за незаконен внос и преработка на отпадъци бизнесменът Пламен Бобоков на два пъти беше арестуван и пуснат под гаранция от 1 млн. лева. По това разследване в ареста е брат му Атанас Бобоков, а обвиняеми са още бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, и още двама бизнесмени. 

За разследването за търговия с влияние прокуратурата съобщи на 19 юни. Тогава от спецобвинението пуснаха скрийншотове на съобщения между Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов. По това разследване до този момент Бобоков няма обвинение, но е задържан за 24 часа, в които вероятно ще се реши дали да му бъде предявено обвинение. 

Впоследствие държавното обвинение продължи да публикува кореспонденции, а на 29 юни стана ясно, че ДАНС ще прави анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov. После от телефона на Бобоков изплуваха още имена, а накрая се появи и чат с "Prezident - Rumen Radev". От спецобвинението обявиха, че става въпрос за "вероятно лице с имунитет". Прокуратурата публикува кореспонденията, но в нея се виждаше само написаното от Бобоков, а отговорите на  "Prezident - Rumen Radev" бяха заличени. 

Радев поиска да се публикува пълната комуникация, а Пламен Бобоков показа своя комуникация с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят бе извикан на разпит, след което обяви, че прокуратурата  угажда на президента. 

Междувременно във вторник Христо Иванов стигна по вода до Росенец, където е лятната резиденция на Ахмед Доган и бе спрян от охранители, които не се легитимираха. Държавният глава вчера излезе с изявление , в което съобщи, че охранителите са служители на НСО и заяви позицията си, че Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО. 

Днес прокурори и полиция влязоха в сградата на "Дондуков" 2. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че става дума за действия по две досъдебни производства.

Второто производство е свързано с разгласяване на държавна тайна по разследване на военна прокуратура. По него са задържани бивш служител на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР), с инициалите М.К., съветник на президента Румен Радев с инициали И.М. (Илия Милушев). 

Под домашен арест са още двама с инициали П.В. и А.З., съобщиха от Военно-окръжната прокуратура.

Така арестуваните покрай днешните акции на прокуратурата на "Дондуков" 2 и други адреси са общо 6, заедно с Бобоков и Узунов. 

В края на януари тази година главният прокурор Иван Гешев попита с писмо Конституционния съд може ли да се разследва президентът при данни за престъпление. Тогава той подчерта, че питането не е свързано с конкретно поведение на президента. Ден по-късно Гешев разкри, че е образувано досъдебно производство, което може да има отношение и към президента Румен Радев. От прокуратурата пък уточниха, че има разследване срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков и в него се съдържат данни и за действия на президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава. То съдържа данни, че проверката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) от м.г. на неговата съпруга Десислава Радева е била осуетена поради укриване на документи, обясниха от обвинението. 

Преди дни Конституционният съд обяви, че ще отговори на питането на Гешев на 23 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

2

order

09.07 2020 в 19:05

Гошефф е достойният, Гошефф е радос!!!
https://debati.bg/wp-content/uploads/2019/10/73043844_2469909353116881_6017186904670208000_o.jpg
А Гошев танцува само едно.....ама дали цяло лято!!!!!