Протестът в неделя: Искаме президентът Румен Радев да наложи извънредно положение и да поеме властта

Юлиана Ончева 15 ноември 2018 в 18:15 40775 13

Снимка Фейсбук

Президентът Румен Радев да наложи извънредно положение, да поеме властта и да подпише договор с българския народ за промяна на системата на управление. За целта да се промени избирателната система, която да доведе в парламента достойни хора.

Това ще иска протестът, който се организира в неделя, заяви за OFFNews Искрен Дилов, един от инициаторите, които се опитват да помогнат на народа. Хората сами се организират, обясни Дилов. Няколко граждани ще подадем ново уведомление до Столична община и СДВР за протеста, предишното бе подадено от Граждански форум "Промяна", но те просто ни подкрепят, уточни Дилов. И допълни, че с Методи Бъчваров, подал уведомлението от името на ГФ, са заедно.

Разграничават се обаче от протеста, обявен за понеделник, във фейсбук група Нацонален протест срещу безобразията в България. Те искат оставка на правителството, безредици, а ние сме за мирен протест и смяна на на цялата система на управление, обясни Дилов. 

По думите му не се предвиждат блокади на движението в София, но задръствания със сигурност ще има, особено в центъра на столицата. 

Колони от автомобили от цялата страна пристигат за обявения "Народен събор" на пл. "Княз Александър I" в 15 часа в неделя, пишеше в първото уведомление до общината и СДВР подаден от името на ГФ "Промяна". Събитието на столичния площад е с неопределен срок. 

На въпрос дали президентът Румен Радев е уведомен за исканията на протеста, Дилов отговори: Пуснали сме съобщения из фейсбук, предполагам, че той има как да се информира. Но иначе ние сме просто граждани, като какви да го информираме за исканията на народа. 

На паркинга пред бившия мавзолей да покажем на самозабравилия се "политически елит" на кого трябва да служи, а ако не да му покажем къде му е мястото!!! Без политически партии, иска се смяна на избирателната система с такава, която да даде властта на народа, съгласно чл. 1, ал. 2 от Конституцията, зове Методи Бъчваров на страницата си във фейсбук. Според събитието в социалната мрежа Национално Автошествие Смяна На Системата-Горива Данъци Застраховки..., организатор му е Протести Враца.

1,2 хиляди души са заявили, че ще отидат, още 6000 имат интерес. 

Бъчваров твърди, че организаторите на протеста ден по-късно - на 19 ноември, целят да предизвикат гражданска война. 

На страницата Национален протест срещу безобразията в България пък пише, че "ще палят стари гуми на барикадите". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

13

Hissarion

16.11 2018 в 16:41

Значи малко са ни ЕПЧ във въздуха, че разни малоумници ще палят и стари гуми съвсем да се издушим.

12032

12

Киро Горския

16.11 2018 в 12:46

Кой го иска това? Аз не искам товариш Радев да взима власта и да обявява военно положение. Той разбира само от военни дела, не мерси

11948

11

Oggie Petkov

16.11 2018 в 09:14

Искайте още президентът да обяви България за 16 съветска република, да я изкара от ЕС и НАТО, да спре санкциите срещу Русия, да издои кравите във "Фермата" и накрая да се гръмне.

11738

10

KumaLisa

16.11 2018 в 00:50

Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение, когато РБ е
обект на военна агресия или при неотложна необходимост по изпълнение на
международните договори. Той обявява военно или друго извънредно положение. Тези
негови правомощия са под условие. Той може да ги упражни само в случаите, когато
Народното събрание не заседава. В тези случаи парламентът незабавно се свиква, за да се
произнесе по решението на парламента. Народното събрание може да го одобри или да го
отмени, ако са налице съответни основания. То подлежи на одобрение, защото съгласно
чл.84, точка 10 и 12 от Конституцията това са правомощия в прерогативите на Народното
събрание.
Президентът притежава широки правомощия в сферата на отбраната и сигурността.
Но той не може да упражни тези правомощия за създаване на ситуация, при която да се
установи военна диктатура или авторитарен режим. Конституцията установява съответни
защитни механизми срещу злоупотреба от страна на президента с предоставените му права.

6006

9

ХОРАААААА ЧЕТЕТЕ, УЧЕТЕ И НЯМА ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ И ЛЪЖАТ.

6006

8

LIMLIM ПРЕВРАТ СЕ ПРАВИ НА ЛЕГИТИМНА ВЛАСТ ИЗБРАНА ОТ НАРОДА. СУСПЕНДИРАНЕ СЕ ПРАВИ НА ЛЕГИТИМНА КОНСТИТУЦИЯ. КОЕ ОТ ДВЕТЕ ПОСОЧЕНИ Е ЛЕГИТИМНО. ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ НЕ ПОМНЯ ДА ИМАМЕ ЛЕГИТИМНО ПРАВИТЕЛСТВО А КОНСТИТУЦИЯТА ОЩЕ СТОИ КАТО ПРОЕКТ И НЕ Е ПРИЕТА. 30 ГОДИНИ СТОИ НА ТРУПЧЕТА ТЪЙ КАТО ТЕЗИ КОИТО СА Я ПРАВИЛИ ПРЕЗ 1991 СА ЛИЦА С ЛИПСА НА КОМПЕТЕНЦИЯ ДЕЙСТВАЛИ ОТ 1944 ДО 1989, А 2000 ГОДИНА СА СЕ ПРИЗНАЛИ СЪС ЗАКОН ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ.

6006

7

МИШЛЕТО СИ ОСТАВА МИШЛЕ ЦЯЛ ЖИВОТ. ТАЗИ РАБОТА Е ЗА МЪЖЕ С ТОПКИ. НИЕ ДОСТАТЪЧНО АРЕСТИ СМЕ ИЗКАРАЛИ ТАКА ЧЕ СИ ОСТАНИ МИШЛЕ ЧЕ Е ПО ДОБРЕ ЗА ТЕБ.

7568

6

Tabadatko

15.11 2018 в 21:07

Младенец и сото със сигурност ще са част от протеста. (без значение, кой от двара) Сигурно и те са от мйекащите, ама нали сме онлайн ...

6000

5

mladenec

15.11 2018 в 20:46

До този простак "red - army"....ще ти дам аз на теб един ДАНС, Трансс, Гейс....и разни фалшиви конституции....Напиши си домашния адрес, стари красавецо...чакам...?
Уплаши се, нали...смешнико мой..)))))