Протести имаше в поне 8 града в страната

OFFNews 15 юли 2020 в 21:51 5968 0

Снимка БТА

Поне в 8 града преминаха протестни шествия с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Петнадесетина активисти на "Демократична България" се събраха на протест пред областната администрация в Перник. "Нагърбихме се да организираме този протест, защото шести ден в Перник никой не го прави и тишината в града става оглушителна", заяви Асен Асенов - член на Изпълнителния съвет на "Да, България" в местната структура на партията, съобщи БТА.

Във Велико Търново недоволните от правителството преминаха в протестно шествие от паметника "Майка България" до площада пред крепостта "Царевец" при засилени полицейски мерки за сигурност. Десетки протестиращи скандираха "Оставка" и "Мафията вън", преминавайки по главната улица на града, където движението беше отцепено от полицията в едното платно. Вече четвърта вечер съм на протестите във Велико Търново, защото преди 12 години избрах този град за мой дом, посочи нидерландецът Якоб ван Бейлен. Той отбеляза, че корупцията е големият проблем в страната, породена от определени кръгове и посочи, че е изпратил протестен отговор в Туитър до председателя на Алианса на либералите и демократите за Европа Ханс ван Баален, който по-рано е защитил в същата социална мрежа почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Протест срещу управлението на България бе организиран за шеста поредна вечер в центъра на Русе. "Протестирам от събота. Днес ми е пети ден. Ние много закъсняхме. Срам ме е, защото през всичките тези години нищо не направихме за тази държава. Аз съм на 60 години и не виждам държавата да се оправя. Става все по-зле. Няма нещо, което да ме радва. Промяната трябва да е сериозна, за да може да тръгнем напред", каза Светлозар Цонев - един от участниците в протеста.

За шеста поредна вечер стотици варненци протестират срещу управлението на страната, предаде „Фокус“ – Варна. Сборният пункт и тази вечер беше сградата на община Варна. Именно оттам тръгна и традиционното протестно шествие.

С викове "Оставка" и "Мафията вън", варненци поеха по станалия вече обичаен маршрут към Севастопол, след което преминаха по бул. "Княз Борис", а по-късно и до площад "Независимост". След това шествието тръгна по бул. "Владислав Варненчик".

За трети пореден ден пред сградата на Община Ловеч се събраха протестиращи срещу правителството. На плакатите им пише: "Мутри вън", "Искаме си Републиката", "Долу тиквата и дебелия! Не на Божков, Радев и Корнелия!", "ГЕРБ=БСП=ДПС", "Искам бъдеще в България".
"Протестираме против последните действия на правителството и против корупцията, която е от много време насам. Искаме промени в Конституцията, оставката на главния прокурор, на Бойко Борисов, Владислав Горанов, както и правосъдие и разследване на всички обществени поръчки, на Ахмед Доган, Делян Пеевски и всички замесени полицаи, магистрати и прокурори в системата", заяви Джелал Моллов, един от протестиращите на площада, голяма част от които бяха млади хора.

Първи протест срещу управлението на България се проведе в Търговище. Над сто души се събраха на площад "Независимост" пред барелефа на Васил Левски, за да изразят недоволството си от факта, че не се чувстват добре при сегашната власт.
Организаторите на протеста - Деница Костова и Кръстьо Кръстев, поведоха хората с развети знамена към централния площад "Свобода", където са сградите на областната управа и общинската администрация. Протестиращите издигнаха плакати: "Долу каскета", "Оставка", "Мафия".

В Плевен антиправителственият протест с участието на предимно млади хора тази вечер премина с автомобилно шествие с повече от 50 коли и десетина мотористи, които развяваха национални знамена и натискаха непрекъснато клаксони. Млада майка от участниците каза пред репортер на БТА, че иска по-добро бъдеще за двете си деца. Искам те да останат в България, а не за бягат в чужбина, допълни младата жена, която е йога инструктор по професия.

Не повече от 50 човека дойдоха да скандират „Оставка!“ в Пловдив, като повечето от тях имаха откровена политическа обвързаност. Най-масово бе присъствието на хора от Възраждане, които най-вероятно са платили и за професионалното озвучаване от „Динакорд“, съобщи Под тепето.

За първи път на събитието бяха забелязани и хора от русофилското движение „Петко Войвода“, водени от председателя им Иван Иванов. Това е човекът, който най-често по публични събития организира развяване на руски знамена, плакати и транспаранти във възхвала на Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови