Протестиращите майки и депутатите се разбраха. Ще има пари за лична помощ и след септември

OFFNews 29 ноември 2018 в 21:14 1835 0

Снимка : OFFNews

След около 2 часа преговори протестиращите майки на деца с увреждания и управляващите се разбраха - пари за лична помощ ще има и след септември.

Майките отидоха в Народното събрание заедно с омбудсмана Мая Манолова по време на гласуването на държавния бюджет за догодина. Разговорите се водеха в стаите на ГЕРБ в парламента и на тях присъстваха и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, и този на социалната - Хасан Адемов от ДПС. По време на преговорите майките и депутатите влизаха от стая в стая.

Около половин час след началото на срещата се разбра, че в двете стаи всъщност се пишат поправки преди окончателното приемане на новия Закон за личната помощ, който във вторник беше приет на второ четене от ресорната комисия. Тогава омбудсманът обяви, че с гласуваните текстове хората ще останат без личен асистент от септември догодина.

Вчера обаче майките излязоха с отворени писма и обявиха, че са излъгани, защото няма финансов ресурс за прилагането на закона. Само няколко часа по-късно майките първо се срещнаха със социалния министър в парламента, а после и с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. В крайна сметка управляващите обещаха текстове от закона да бъдат преразгледани, за да са доволни майките.

А след днешната среща се разбра, че в присъствието на майките са били преработени четири члена от законопроекта, които са ги притеснявали. Договорено било да няма лимит на парите за лична помощ, нито листа на чакащи, дори да свършат отделените в бюджета 71 млн. лв. за целта. След поправките от днес се оставя вратичка законът да бъде дофинансиран.

"Самият факт, че в закона беше записана конкретна сума от 71 млн. лв., щеше да остави хората без лична помощ от 1 септември", каза след днешните разговори Манолова добави, че ако това беше окончателно прието, щяло да бъде прецедент социална помощ да се лимитира с конкретна сума в закон.

Утре депутатите от социалната комисия ще се съберат на извънредно заседание, за да прегласуват текстовете, които до днес бяха спорни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови