'Протестите на медицинските сестри бяха провокирани от бездействието на здравния министър'

OFFNews 07 март 2020 в 10:47 3100 0

Снимка БГНЕС, архив

Таско Ерменков

Протестите на медицинските сестри бяха провокирани от бездействието на министъра на здравеопазването, заяви депутатът от БСП Таско Ерменков пред "Панорама" на БНТ снощи.

"Дали сестрите са били провокирани? Ако под провокация се разбира действията или бездействията спрямо техните интереси - да, те бяха провокирани от бездействието на министъра на здравеопазването. Диалогът вече стана недостатъчен и хората предприеха действия. Премиерът им беше обещал 50 милиона лева, само че те станаха 6 милиона. Тези 6 милиона после се увеличиха чрез пари от касата, което за пореден път доказва, че тази система е сбъркана изначално", каза Ерменков.

Той обърна внимание, че проблемът не е до минимална заплата, а е до справедливост в разпределението на доходите. Напомни, че държавните и общински болници получават нископлатени патенти, поради което парите при тях не достигат, докато скъпите патенти се прехвърлят към частните болници.

Пет медицински сестри се барикадираха за повече от 24 часа в сградата на бившия Партиен дом, където се провеждат заседанията на комисиите към парламента. Те искат достойно заплащане и реформа в здравеопазването. Споразумение с властта в резултат на кризата нямаше. Снощи те напуснаха сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови