Противоречиви оценки за законопроекта за социалните услуги от Тристранния съвет

OFFNews 20 ноември 2018 в 16:20 2982 0

Снимка БГНЕС

Противоречиви оценки получи законопроекта за социалните услуги, който беше разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Той получи подкрепата на 4 от организациите в Съвета, Асоциацията на индустриалния капитал в България и синдикатът КТ "Подкрепа" се въздържаха, а Българската стопанска камара се обяви категорично против предложените промени.

Съветът беше председателстван от социалния министър Бисер Петков, след като председателят - вицепремиерът в оставка Валери Симеонов, не се появи заради извънреден съвет на коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

Отсъствието на Симеонов стана причина и за забавянето на началото на Тристранката с 40 минути. 

Законопроектът е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания, наред със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

В предложенията в законопроекта е включено разширяване на кръга от хора, които могат да ползва социални услуги, както и качеството на социалните услуги да бъде следено от нова агенция, която ще следи за спазването на стандартите. 

"Целта е да се осигурят нови услуги за хората, които се нуждаят от тях. Това става чрез регламентиране на национална карта на социалните услуги, която да осигури по-добро покритие в цялата страна и регламентиране на общодостъпни социални услуги. Втората основна цел е подобряване на качеството на социалните услуги", заяви Бисер Петков, цитиран от БНР.

От КНСБ обявиха, че подкрепят, но според тях законопроектът за личната помощ прави другите два, за които настояват майките на деца с увреждания, непълноценни. 

"По наша оценка правителството даде много повече кредит на доверие и много повече внимание към тези, които протестираха, без да имат достатъчно професионална квалификация. Сблъсъкът между тези три законопроекта може да се окаже достатъчно сериозен, така че агенциите на Министерството на труда и социалната политика ще имат доста сериозен проблем. Дано да сме лош пророк", предупреди Ася Гонева от КНСБ, като уточни, че законопроектът не е правен под натиска на протестите, а по него се е работило в последните две години.

БСК се обяви против законопроекта, като посочи, че той дава прекалено широка рамка на ползвателите на социални услуги и това може да демотивира голяма част от хората да не са на пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови