Проверките по дискотеките не трябва да пречат на туристите, смята Ангелкова

OFFNews 19 август 2017 в 21:44 11670 0

Проверките по дсикотеките не трябва да пречат на туристите, смята Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова смята, че проверките в заведенията по морските курорти не трябва да пречат на туристите. Пред журналисти тя коментира акциите, в които се включи и вицепремиерът Валери Симеонов. Това даде повод за недоволство сред някои от собствениците на заведения в Слънчев бряг и доведе до протести

"Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната", посочи министърът, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

Ангелкова обясни, че от туристическия бранш могат да разчитат на нея и тя е готова да се срещне с тях, каквито искания бяха поставени от „Съюза на собствениците“ - Слънчев бряг, чийто председател разкритикува действоята на вицепремиера Симеонов и това доведе до проверка на бизнеса ѝ.

„Аз смятам, че именно с диалог може да изчистим проблемите, натрупвани с години в курорта. Могат да разчитат на мен“, коментира Ангелкова пред журналисти в Средец. Все пак допълни, че с проверките на дискотеките контролните органи следят стриктно да се спазва закона. 

По думите ѝ куортите не могат да се поставят под един знаменател, тъй като има места за забавление и места за семейна помивка. Това щяло да бъде регулирано с промени в Закона за туризма, които ще са готови през октомври.

"С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша", каза Ангелкова, като посочи, че в регламентите ще бъдат заложени и норми за контрол на шума. Така ще бъдат обособеи зони за отдих, за търговия и за забавления.

"Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно", коментира още министърът. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

С промените в закона ще се очертаят ясно разликите между община и курортен комплекс.

Ангелкова коментира и темата с проверките по къмпингите. В момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се тя да бъде готова с конкретни предложения през септември. 

"Обикаляме виждаме каква е фактическата обстановка и отбелязваме, ако има нужда даваме и предписания на концесионерите и наемателите", посочи Ангелкова и подчерта, че проверките се правят само в светлата част на денонощието до 18.00 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови