"Прозрачност без граници": В отмяната на машинното гласуване прозират политически интереси

OFFNews 12 юли 2019 в 11:02 2311 0

Причините за отменяне на машинното гласуване не могат да бъдат просто финансови или организационни. Зад техническите аргументи отчетливо прозират политически интереси, свързани с ограничаване възможността за свободно и суверенно гласоподаване на многообразни групи от граждани, които желаят да упражнят своето избирателно право и гражданска отговорност – независимо от местопребиваването си – но срещат нарастващи ограничения за упражняване на това свое право.

Това се казва в позиция на правозащитната организация "Прозрачност без граници" по повод предложението за нови промени в Изборния кодекс, с които да отпадне машинният вот на парламентарни и местни избори.

Публикуваме пълния текст на позицията, изпратена до медиите:

В контекста на еволюцията на технологиите и актуалната динамика за съвременното общество отказът от машинно гласуване може да бъде обоснован с разнообразни аргументи от техническо и организационно естество, но принципната позиция за ограничаване на механизмите за гласоподаване трудно може да бъде защитена.

Няма как да говорим за електронно правителство, за документооборот без ползване на хартия и за други технологични възможности, предоставени от дигиталната епоха, и същевременно да се придържаме единствено към гласоподаването с хартиената бюлетина в избирателните секции по местоживеене.

В днешния свят динамиката на човешкия живот се увеличава. Нациите се „разливат“ в глобалния свят – вече десетилетия се говори за „флуидни нации“, съдържащи многообразни и разпръснати диаспори. Участието на гражданите в публичния живот все по-малко зависи от местоположението и местожителството им.

В този контекст развитието и съблюдаването на базисните принципи на политическата демокрация, изградена върху гражданско участие и, в частност, гласуването изискват нарастващо използване на нови технологични и организационни инструменти за обществена комуникация, в частност – за гласоподаване.

Машинното гласуване е един от тези инструменти. Те включват също гласуване по интернет, по пощата, гъвкав режим на гласоподаване при отсъствие от постоянен адрес и т.н.

В България парламентът и управляващите партии са ангажирани в последователни действия и кампании за орязване, ограничаване и отмяна на тези алтернативни форми на гласоподаване. Причините за това не могат да бъдат просто финансови или организационни. Зад техническите аргументи отчетливо прозират политически интереси, свързани с ограничаване възможността за свободно и суверенно гласоподаване на многообразни групи от граждани, които желаят да упражнят своето избирателно право и гражданска отговорност – независимо от местопребиваването си – но срещат нарастващи ограничения за упражняване на това свое право.

Асоциация „Прозрачност без граници“ апелира към публичните институции и гражданските организации да се обединят в защита на максимално широки гаранции за упражняване правото на глас – с всички възможни технологични и организационни инструменти. Тази защита е основна предпоставка за съхраняване на политическата демокрация в епоха на ерозия на демократичните системи и разрастване на политическия популизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !