'Прозрачност без граници' отново класира България като най-корумпирана в ЕС (допълнена)

Мая Младенова 23 януари 2020 в 11:01 5292 2

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя традиционен Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. Той класира България на 74-то място сред 180 наблюдавани държави. Индексът поставя страната ни на първо място в Европейския съюз по "усещане за корупция".

По скалата от 0 до 100, където 0 е най-високо, а 100 - най-ниско усещане за корумпираност, България има 43 пункта.

На върха на класацията с 87 пункта застават Нова Зеландия и Дания, а на дъното са Сомалия (9) и Южен Судан (12).

Класацията е съставена въз основа на няколко изследвания. И тази година, както и всички предишни от 2012-а г. досега, България е с най-висок индекс на корупцията сред държавите в ЕС. В световен мащаб през 2019-а страната ни се е покачила от 77-мо на 74-то място.

"Когато сте под средната стойност на индекса (50 пункта), това означава, че има системни или дълбоки проблеми с корупцията. В последните 7 г. ние устойчиво се задържаме на това ниво. Липсва съществен напредък в борбата с корупцията", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов и обобщи: "Пациентът е в полубудна кома".

Като основни насоки за ограничаване на корупцията се посочват намаляването на "големите пари" в политиката и насърчаването на гражданското участие при взимането на решенията. 

От страните от ЕС най-близко до България в индекса са Унгария и Румъния, които в последната година претърпяха сериозни критики по отношение на борбата с корупцията и правовия ред. "Тук трябва да отчетем, че не ние се качваме към тях, а те слизат към нас", коментира Славов.

"И тази година няма изненада. Промяната в позицията е възможна, единствено ако бъдат направени структурни реформи в институциите, които водят до промяна в обществените отношения", коментира политологът Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на "Прозрачност без граници".

Както обикновено скандинавските държави са на върха на класацията – първа е Дания, следвана от Финландия и Швеция. Швейцария заема четвъртото място.

В сравнение между България и другите европейски страни се вижда не само липсата на развитие, но е налице тенденция на сериозно изоставане. Разликата е особено видима на фона на положителния тренд в държавите от Централна и Източна Европа, коментира Калин Славов.

Италия и Гърция регистрират голям напредък от 2012 г. досега – и в двете държави има конкретни подобрения, включително приемане на антикорупционни закони в Италия и създаването на антикорупционни агенции и в двете държави.

Повечето посткомунистически държави обаче имат проблеми с ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите, като дават за пример отслабването на съдебната система в Унгария, Полша и Румъния, както и скандалите с чешкия премиер. Сред държавите с най-голям напредък са и Естония, която от 2012 г. досега покачва индекса си с 10 пункта, до 74 и Чехия, която се покачва до 54 пункта.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

2

voododoll

23.01 2020 в 11:37

България по корумпирана от Италия?!
Корупцията е Италия е на предполагаема стойност, колкото корупцията във останалата част от Европа.
Румъния също ни води в това отношение. Обратното може да твърди само човек, който никога не е стъпвал извън България!

12407

1

Bad Horse

23.01 2020 в 11:31

Честите правописни грешки класират този сайт като аматьорски. Сложете си най-накрая един спел-чекър! Ще хваща повечето грешки, и те няма да блъскат читателите ви в очите.