Радан Кънев: Алчността и себичността не са десни политики. Европа отхвърля модела на изчистения либерален капитализъм

OFFNews 10 ноември 2019 в 15:56 7413 7

В момента Западна Европа - след кризата на Еврозоната - категорично отхвърля модела на изчистения либерален капитализъм. Отхвърля философията на общество, в което се прави разлика между ценността на индивидуализма и ценността на алчността и себичността. Настроенията в западноевропейските държави са отместени против тази философия, която за нас обаче е икономическата история на прехода. Ние живяхме 20 години с натрапеното съзнание, че да обърнеш гръб на бедните, преследвайки собственото си богатство, е нещо нормално, естествено и едва ли не добро. 

Това заяви евродепутатът от ДСБ/ЕНП Радан Кънев на конференция в София, посветена на "30 години от свалянето на комунистическия режим в България и ролята на демократичните политически сили в прехода".

До ден днешен някои хора в България наричат "дясно" егоизма, себичността, незаинтересоваността към проблемите на хората, които са в по-трудно положение от нас самите. Нищо такова не можем да наречем "дясно" в Европейския парламент. Нито една сериозна партия не поддържа подобна идеология, дори да е залитнала в тази посока. Всички партии в Европейския парламент - от крайната десница до крайната левица, се сблъскват по въпросите как да преодолеем този период на краен прекомерен индивидуализъм, който дълбоко е разкъсал обществата не само на Изток, но и на Запад. При нас се усеща по-болезнено, защото обществата ни са без друго бедни. На Запад има един друг вид болезненост, защото там хората са свикнали, че всички са средна класа. Сега се оказва, че отново една трета от населението, ако не и повече, по на юг, съвсем не е средна класа, ами си е бедно население, каза Радан Кънев.

Преход, през който преминава Западна Европа и за който ние не говорим, е преход към икономика, обществено устройство, които са ориентирани към борбата с климатичните промени. Над 90% - от полските консерватори до крайно левите, са съгласни, че климатични изменения има и че обществата ни се намират в криза. Този енергиен преход е сравним за нас със затварянето на Кремиковци, Плама-Плевен или Химко-Враца. Това не е по-малка трансформация от тази, която ние тогава сме преживяли, подчерта евродепутатът от ДСБ/ЕНП.

Големият политически въпрос днес е как да направим по-умно тази трансформация, отколкото я направихме ние през 90-те години, как Европа да я направи заедно, за да може наистина тези, които ще пострадат повече, да получат и по-голямо обезщетение. Трябва да мислим за засегнатите региони, така че те утре да се събудят по-богати и конкурентно по-добре поставени, отколкото са били към днешна дата, акцентира Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

11.11 2019 в 12:58

https://offnews.bg/nashite-avtori/za-30-godini-postignahme-bojko-borisov-chestit-10-noemvri-715174.html?&op=ok_post#comm ents

12068

6

Колю

10.11 2019 в 21:36

Новак, не споря.
Но кое от изброените не е валидно в дори по-лошо вариант вариант за БСП и партньорите им от троцкистката дабг?
Затова и не гласувам, впрочем, вместо да губя тоя половин час предпочитам да работя за семейството си. Просто отбелязах това което видях че правят останалите стари десни. И то не беше гласуване за Галева.

На този етап си мисля че Радан целенасочено уби дясното, за да може на разчистен терен някой друг лесно да приложи крайно левите му идеи. Друго обяснение нямам.

20696

5

Новак

10.11 2019 в 21:15

На кое се казва малко срам - на изборните манипулации, или на повсеместната корупция и кражби, или на апартаментите с асансьори, или на феодализирането на малките градове, или на “инсталирането” на високи постове на абсолютно непригодни, но верни хора (справка министерство на правосъдието), или на говоренето на простотии - следизборните изцепки на Боко и чехльо?
Не мисля, че това е “малко срам” - мисля, че е много наглост.

12068

4

Колю

10.11 2019 в 21:07

Новак,

ГЕРБ са комунисти с малко срам - минимална сдържаност колкото да спечелят и следващите избори.
Останалите са комунисти без капка срам.
Трети вариант можеше да има, но радан успя да го унищожи така, както нито Путин нито Сталин би и мечтал

20696

3

Новак

10.11 2019 в 20:23

Кое му е дясното на ГЕРБ? При 75% от ръководството бивши комундели каква партия точно е ГЕРБ?
Гласували били с отвращение за ГЕРБ - за тях може да се гласува или от простотия или за далавера.

12068

2

Колю

10.11 2019 в 18:49

Т.е. радане, доброволната благотворителност, която не минава през ръцете на крадливци е алчност и себичност, а насилственото преразпределение (голямата част от което бива усвоена от приближени на властта не само тук но и на запад) - е щедрост?

радане, комунистче мило, защо Швеция и Норвегия са сред страните в които най-нисък процент БВП-то бива давано за благотворителност ?

Защо Израел и САЩ дават най-много. Да не би всъщност комунистическата идея, която защитаваш да учи хората че някой друг трябва да се погрижи за бедните, докато тоя другия ги ограбва.

Левундер, всичко щеше да ти е простено, ако не беше осквернил думата "дясно". Зажаднял за власт, така и не пусна кокала и съсипа единствената алтернатива на старото поколение комунисти - създавайки нищо повече от ново поколение комунисти. Ти затри дясната идея в в България.

Заради такива като теб за старите хора капитализъм е мръсна дума. Не заради руски тролове. Ти ги научи че "десен" означава ляв грантояд.

Заради теб останаха малцина десни. И заради теб отново тези малцина десни трябваше с погнуса да гласуват за ГЕРБ защото по-десен вариант не ни остана...

Хазарта е прав - човек на място би се скрил. Но не и ти...

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

10.11 2019 в 17:18

???????????????
Крилца, кълки, трътки, перца и перушина, на които се разрои СДС..
Си е навик и втора природа на техните наследници..