Радан Кънев: Да решим с кое искаме да се справим - с мониторинга или с корупцията

OFFNews 14 юни 2019 в 21:00 4019 0

Трябва да решим с кое да се справим - с мониторинга или с корупцията. Така зам.-председателят на "Демократична България" Радан Кънев коментира пред БНТ думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, който обяви, че ще подаде оставка, ако мониторинга за България не отпадне в рамките на мандата на настоящата Европейска комисия.

Българските политици политици се опитват да се справят с това, че проблемът е видим, а не с проблема, категоричен е Кънев. Той подчерта, че при мониторинга не става дума за това дали България покрива технически критерии, а за корупция. 

Има силна тенденция сред управляващите - ГЕРБ, Патриоти и ДПС, да използват позициите си в Европейския парламент и в евроструктурите да се покриват срамотиите на България в съдебната система, а следователно и в корупцията, заяви Кънев.

Той посочи, че доверието, което той е получил от българските избиратели не е за отпадане на мониторинга, а "да има по-строг контрол" и преки възможности за въздействие през европейската прокуратура.

Радан Кънев коментира и въпроса с партийните субсидии. Според него партиите могат да преживеят с много малко пари, ако бъдат променени правилата за медийна политическа реклама и се постави таван или се въведе регресивна скала според броя получени гласове.

"Свръхвисоките нива на субсидиите са несъстоятелни, след като в една предизборна кампания не могат да се похарчат повече от 2 млн. лв.", посочи той и допълни, че паралелите със САЩ и въвеждане на нулева субсидия са несъстоятелни, тъй като навсякъде в Европа партиите получават субсидии от държавата.

"Субсидиите са пари, които данъкоплатецът дава, за да се гарантира с тях независимостта на партиите и те да могат да постигнат определени цели", коментира Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови