Радан Кънев: Изказването на Борисов, че България ''получава'' €29 милиарда, е крайно некоректно

Гражданите на България загубихме много, особено хората в Маришкия басейн. Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален 4 пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, пише евродепутатът

OFFNews 21 юли 2020 в 13:21 86595 10

Изказването на премиера Борисов от Брюксел беше непочтено към българските граждани. Той обяви, че "получаваме" 29 милиарда евро. Това е крайно некоректно - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв България няма. Тоест засега получаваме нула. Нула, пише евродепутатът Радан Кънев след 19-минутния видеоотчет на премиера от Брюксел след договорените там от Европейския съвет 7-годишен бюджет на ЕС (2021-2027) и пакета за възстановяване на Съюза от коронавирусната криза.

Според евродепутата българският премиер е отишъл в Брюксел "без да обяви позициите, които защитава, без публично обявена платформа, без консултации с Народното събрание и депутатите в Европейския парламента, без национален план и експертен екип. Така си създаде алиби да нарече всеки резултат "успех". Което и направи".

Резултатът? "Гражданите на България - и особено хората в Маришкия басейн - загубихме много", пише Кънев и обяснява:

"Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетни средства".

Пълния текст на коментара му:

Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там, без да обяви позициите, които ще защитава, без публично обявена платформа, без консултации с НС и депутатите в ЕП. Естествено - без национален план и експертен екип.

Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи.

Каква е действителността?

- В Брюксел Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетно средства.

- Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула.

- Въведе се т.нар. “ръчна спирачка”, т.е. парите за всяка държава могат да бъдат спирани, ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се провеждат.

- Борисов се изказа (може би единствената “програмна заявка”) в полза на повече субсидии и по-малко заеми. Резултатът е точно обратният. По мое мнение, това не е лош резултат. Заемите и финансовите инструменти са по-силен и по-прозрачен модел на инвестиции. Трудно обаче може да се определи като “успех”.

Накратко - ако нямаш цели и програма, не можеш да отчетеш успех. Правителството завърши нула на нула. Гражданите на България, и особено хората в Маришкия басейн, обаче загубихме много.

Като цяло, сделката е изключително важна, “историческа”, но по детайлите си - спорна. Тя е компромис между разумните, понякога крайни, искания на “стиснатата петица” (Австрия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия) и корупционния напън на източните лидери да скопят условията, свързани с налагане на Върховенството на закона.
Има и множество разумни решения, насочени към повече контрол върху реформите и националните планове за възстановяване.

Клаузата за Върховенство на закона - доста повърхностна и безпомощна - е голяма загуба за гражданите на ЕС и за позициите на ЕП.

В разговорите си с колегите от ЕП, ще препоръчам тя да не бъде приета в този вид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2996

10

Bossilka Angelova

22.07 2020 в 06:32

Р. Кънев не е в час от доста време, особено с екологията р

6774

9

ЛАФЪРДИЕВ

21.07 2020 в 22:35

Едно е да ти ги дават, второ - да можеш да ги вземеш.. Третои четвърто да ги вземеш.. Парите де...
Към 21.07.2020 11:40

40,78% еврофондове сме усвоили 5 месеца преди края на периода

Видян 1432 пъти | Коментари 1
Гласували 1


Едно е да ти планират милиарди, друго е да ги усвоиш - 5 месеца и 9 дни преди края на 7-годишния програмен период 2014-2020 г. България е получила като еврофинансиране 40,78% от парите, определени за нея от ЕС, сочи справка в правителствената информационна система днес в 11,33 часа. Това са 8 098 698 212,13 лв. От 19 493 090 021,18 лв. Парите са без корекциите - глобите, които се налагат по неизпълнени или недобре изпълнени проекти, каквито имаме бол. При миналия програмен период ни санкционираха за повече от 2 млрд. лв. От 1 юни на практика не мърдаме напред. Най-лошо е усвояването по най-голямата програма - селската ПРСР - 21,7% от 6 млрд. лв., въпреки приканването за правене на измами, за да има по-голям процент лично и публично отправено от ресорния министър Танева. Другата трагична програма също е в земеделското министерство - морската - 23,01%. Знаково: смешните 32,44% е усвояването по Държавно управление - ръководи я лично ресорният вицепремиер по еврофондовете и администрацията Томислав Дончев. Голямата екопрограма също е пълна трагедия с 30,98% усвояване от 3 млрд.лв. Тъжно е, че само 44,10% са усвоени по новата за този период програма Образование и наука, където имаме ресорен еврокомисар, но за скандалните търгове по нея със завишаване на нормалните пазарни цени с над 50% вече писахме, а някои министри като нищо ще минат през прокуратурата на път за съда и затвора. Скромните 44,59% е усвояването по програмата Транспорт, където са парите за магистрали. Простият език на числата.

3000

8

skitnik46

21.07 2020 в 17:53

кажи рада дълбоката и повече нищо не казвай

3943

7

OtSofia

21.07 2020 в 17:21

Какво пак се чува от разни: 1. "гражданите на България", "българските граждани", "гражданите", "хората в Маришкия" и др. изкелефещени словосъчетания, но не и Българите, Ние, българите , Радневци, Врачани ...;2. "страната", "държавата", "тази страна", "територията, наречена "България", "мястото, наречено „родина“ от някои", но не и просто България. Така беше преди 30 години. Тогава пак на разни политици не им се отваряше устата да се/ни нарекат Българи. Викахме им с презрение „Тазистранци“. Такъв беше и Иван Костов (помните ли го), докато му припари. Изведнъж за него „станахме“ пак Българите! Но, логично, за него беше късно. И за днешните, за които не сме просто Българи, вече е късно. За тези, за които не сме просто Цариградчани, Софиянци, Щипяни, Габровци, Пиротчани, Пловдивчани, Видинчани, Жеравненци, Стобчани, Дорковчани, Белимелчани и пр., свързани чрез името си с милия си роден и/или приемен край, за тези, които с манипулациите на дървения език искат да ни отродят, също е късно.

12014

6

Станчев

21.07 2020 в 16:02

Поживем, увидим....

3811

5

Toni2019

21.07 2020 в 15:28

Отиде с преводач и мисирки за да говори за дядовци комунисти от престижна дестинация. Тиквата за 60 години не можа да научи дори как е торта на английски толкова умее да води преговори.

2900

4

Ivaylo Bogdanov

21.07 2020 в 15:22

Т. нар. „крайнаДесница" в някои европейски страни е изпаднала в ДЕЛИРИУМ , или както това състояние е известно „acute confusional state"... Този път причината е постигнатата от евролидерите сделка от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността... Най ПСИХОТИЧНИ са реакциите на известните ни : приятелката на Кремълската мафия Марин льо Пен , холандския политик Герт Вилдерс , €-вродепутатката Джесика Стегруд от крайнодясната опозиционна партия "Шведски демократи" ... А ето , че и костовакът Радан е на линия ... Абе големецо ние знаем , как ще бъдат получени , колкото и да манипулираш , не ти се връзваме...
Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро.
- Холандския психар нарече споразумението „390 милиарда евро подарък за Южна Европа".

3910

3

Georgi Gracata

21.07 2020 в 14:13

Хубавото,че не комисия ще следи за средствата,а всяка държава членка ще сигнализира за изпълнението на плана за възстановяване.Като знам какъв е капацитета в ГЕРБ едвали ще има план.Дано някой от лидерите на ЕС мине по досега построеното.Това е единственната надежда иначе поговорката гласи: ,,Кучетата лаят кервана върви".

3810

2

Пенчо бре

21.07 2020 в 13:34

Нашият отишъл подготвен за задачата, като в приказката за Василиса Прекрасна: "отиди там — не знам къде и ми донеси това — не знам какво." К'вот донесъл - все кяр!

3700

1

опетков

21.07 2020 в 13:33

Какво друго може да каже Радан Кънев.