Радан Кънев: Подкрепям София прайд, но не и узаконяването на гей браковете в България

Радан Кънев 07 юни 2019 в 21:57 6517 5

Минаха 11 години от деня, в който за сефте подкрепих провеждането на София Прайд и правото на участниците да заявят и защитят позициите си. Какво ли не се изсипа на главата ми оттогава, но нищо не се промени - нито позицията ми, нито - за съжаление - атмосферата на напрежение и нетърпимост. Атмосфера, която възпрепятства и заглушава всеки опит за смислен, спокоен и умерен разговор.

И под този статус няма да е различно. И все пак ще изразя позицията си, с надежда разговорът някога да започне:

- Подкрепям провеждането на парада. Включително и най-вече поради факта, че той има социални и политически искания. Всеки гражданин трябва да бъде свободен да изразява позициите си, а и защитен, когато го прави. Всяка позиция, която не призовава към насилие, трябва да бъде изразена и изслушана.

- Не подкрепям узаконяването на гей бракове в България. Обществото ни е дълбоко консервативно в това отношение (макар - парадоксално - да е твърде освободено в отношението си към съжителство без брак, например). Подобна законодателна инициатива има потенциал единствено да изостри обществените отношения до опасни крайности.

- Подкрепям узаконяването на отношенията на гей двойките без въвеждане на брак и без съответна конституционна промяна.

Убеден съм, че в основата на модерното общество стои ненакърнимостта на индивидуалните права и свободи, която често е антитеза както на дискриминацията по групов признак, така и на стремежа към групови привилегии.

Още веднъж напомням, че отношенията между гей двойките не са предмет на европейското, а на вътрешното законодателство. И обратно - всяка форма на накърняване на лични права и дискриминация е общоевропейски проблем.

Оставам си консервативен по светоусещане, семеен хетеросексуален мъж и баща. И пожелавам на участниците в София Прайд свобода и кураж при отстояването на позициите. Всеки опит за възпрепятстване на тяхното събитие е както неморален, така и противоконституционен.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на Радан Кънев - евродепутат от "Демократична България"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

08.06 2019 в 12:41

"Подкрепям провеждането на парада. Включително и най-вече поради факта, че той има социални и политически искания. Всеки гражданин трябва да бъде свободен да изразява позициите си, а и защитен, когато го прави. Всяка позиция, която не призовава към насилие, трябва да бъде изразена и изслушана."

Добре.Така е.НО-защо трябва да се прави циркаджийски, с травестити начело и т.н..
Да излязат нормално облечени, да имат плакати с искания, но не да скандализират обществото и да стряскат децата с извращения!

12407

3

Bad Horse

08.06 2019 в 11:25

От една страна, подкрепял парада, защото било принципна позиция. Въпреки че била непопулярна и 11 години "какво ли не се изсипа на главата ми". От друга страна, не приемал гей браковете, защото били непопулярни в България. И тако и вако...

23293

1

Стефан

08.06 2019 в 00:26

"Опозиция на себе си - 2"?
Тъповат филм.