Радан Кънев: В ЕС политика с рогата напред не се прави, може да се окажем спонсор на Италия

Правителството свикна на лесни пари, а ЕК ще разпределя 2 трилиона в конкуретни фондове

OFFNews 27 май 2020 в 09:39 3331 2

Много е важно да знаем как трябва да се подходи в европейския парламент - с разбиране, с търсене на компромиси. С рогата напред в Европа не се прави политика, а тези, които използват това, биват изолирани в кьошето на политическия дебат. 

Това заяви евродепутатът Радан Кънев по бТВ. Пандемията и икономическата криза са две различни неща, но и двете водят до по-силен Европейски съюз. 

Европейската комисия трябва да представи днес нов спасителен пакет за излизане от икономическата криза, той ще е в размер на 1,5, може би два трилиона евро. Всеки внася пари, но е важно кой какво ще получи. Тези фондове ще бъдат конкурентни, обясни той.

Няма да получим Х пари, а нашата власт свикна на лесни пари, на всичкото отгоре да си ги харчи, както си иска. Въпросът е обаче за успешни, правилно насочени европейски проекти, и то в три основни направления - модернизация на икономиката, дигитализация и съкращаване на веригите на доставки, допълни евродепутатът. 

Страната ни може да се окаже донор на редица други членки на ЕС, ако не успее да убеди, че ще работи по приоритетните за Европа политики, предупреди Кънев. С управление като днешното, което бойкотира европейските приоритети, тъй като видимо бойкотира зелената сделка, може да станем спонсори на страни като Италия, Испания или Холандия. Минимум половината от този спасителен пакет е за зелени политики, подчерта Радан Кънев. 

Той попита дали страната ни има национален възстановителен план след кризата. Този план трябваше да е готов вчера, каза още евродепутатът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.05 2020 в 10:27

Пичаго, е-се-то очевидно няма политика.
Изчезни, а?

12860

1

newfoundland

28.05 2020 в 07:50

Засега сме единствено спонсори на голямата му брюкселка заплата срещу която прави по 2-3 изказвания в медиите от време на време.