Радан Кънев: Волно или неволно, Гешев успя да свали Борисов от власт

OFFNews 12 юли 2020 в 17:33 32978 6

"С опита си да атакува по брутален начин президентската институция господин Гешев потъпка публично правовия ред в държавата и в голяма степен предизвика вълната от протести. Господин Гешев, волно или неволно, успя да свали господин Борисов от власт преди изтичането на поредния му непълен мандат."

Това заяви евродепутатът Радан Кънев за главния прокурор Иван Гешев и министър-председателя Бойко Борисов попитан в интервю за БНР за очакваното решение на Конституционния съд относно имунитета на президента в контекста на акцията на прокуратурата в президентството. "Нямам нужда от решението на Конституционния съд, за да Ви кажа, че господин Гешев е предприел противоконституционни действия" - увери Радан Кънев.

"С поведението си, с потъпкването на основни правни принципи, с директното си политическо вместо юридическо позициониране Иван Гешев взриви българската политическа система. Преди всичко, взриви стабилността, на която господин Борисов толкова много държеше, докато подкрепяше активно господин Гешев за главен прокурор, най-вероятно поради безбройните си зависимости от кръга Доган-Пеевски, които отдавна са публична тайна" - допълни той.

Според него оставките на правителството и на главния прокурор са нещо "неизбежно и спешно необходимо", но недостатъчно.

"Ние се намираме в изключително тревожен момент - заяви Кънев - в разгара на здравна криза, която правителството напълно изпусна. Не знаем какво ще е развитието утре или вдругиден. Половината европейски държави затварят границите си за българи. Туризмът ни отново, заради тези проблеми, е в критично състояние. Той е на кота нула. Цялата ни икономика е пред много дълбока криза. В тази ситуация ние виждаме едно управление, което се е поставило в пряка услуга на ДПС и Ахмед Доган, в пряка корупционна зависимост и единственото, което се мисли, е как парите от европейските програми да бъдат откраднати.

Няма обществен дебат за национален план за възстановяване. Няма обществен дебат за Зелената сделка. Няма нормален обществен дебат и за здравната криза. В тази критична ситуация имаме едно безпомощно правителство. Извън всичко друго, нека си дадем сметка - изключително важно е за икономиката ни, за доходите на всеки българин, за националната ни сигурност час по-скоро - вчера, бих казал - това правителство да си ходи."

На забележката, че по средата на снощния голям протест премиерът обяви, че няма да подаде оставка Кънев отвърна: 

"Чувал съм много хора да казват, че няма да си ходят. Виденов съм чувал, че няма да си ходи. И Борисов, и Орешарски. Само че всичките са си тръгнали".

На въпрос дали протестът има силата да свали кабинета Кънев отговори с: "Това е сигурно, но това не е достатъчно. Трябва да сме наясно, че оставката на правителството е само първата задължителна стъпка, а оттам нататък да не се повтори за пореден път завъртане на една рулетка, след която отново Доган и Пеевски контролират икономическите процеси, а само името на премиера е различно - това е най-важното".

Според него големият печеливш дотук от протестите е българската демократична общественост, защото е постигнала, първо, разобличаване на "нелегитимната връзка между властта и мафията" благодарение на Христо Иванов и опита му да акостира в Росенец край тъй наречения летен сарай на Доган.

Това, казва Кънев, е "привидно малка, но всъщност много голяма победа - държавните институции престанаха да отбраняват една публична държавна собственост от българските граждани".

Третата победа на демократите - най-съществена за Кънев - е, "че изключително зловредната, меко казано, роля на ръководството на българската прокуратура беше публично разкрита и вече има един широк обществен консенсус, който включва българският президент, че ние имаме нужда от радикална промяна в прокуратурата. Това съвсем не се изчерпва с оставката на Иван Гешев".

Кънев отново подчерта, че отсега трябва да започнем да мислим за времето след падането на кабинета и главния прокурор.

"Оставките и на Борисов, и на Гешев са задължителни, за да може България да се изправи пред предизвикателствата си в момента - пред здравната криза, пред икономическата криза, пред преговорите за европейски възстановителен план и пред зелената сделка. Ние не можем с това ръководство на държавата, което е с нулев кредит на доверие, на което всяка стъпка избива на зависимост и паника, да се справим с тези задачи.

Необходимо е след оставката на Бойко Борисов една много сериозна национална стратегия. Необходимо е политическите сили - и днешните управляващи, и днешната опозиция, бих извадил единствено ДПС от управлението, защото неговата роля е вече доказано, че поддържа зловредните механизми в държавата - всичките тези политици трябва да гарантират как националната експертна общност ще бъде включена във възстановяване на държавата. Как хиляди български експерти на най-високо ниво в европейските институции и бизнес ще работят за българската икономика и ще бъдат гаранти, че парите за възстановяване няма да бъдат откраднати.

Как ще се постигне консенсус по приоритетите на Зелената сделка? Това са чувствителни процеси на промяна, които без консенсус няма да успеят. Ние трябва да имаме една норма на национално съгласие какво правим през следващата една година и как привличаме всички най-кадърни българи, не политици, а експерти в това национално усилие. Ние сме изправени в исторически момент от гледна точка на европейския план за възстановяване. Единственото повече от сигурно е, че с това управление не можем да се справим. Но задачата е по-сложна", каза той.

Кънев избегна задочен спор с Гешев с думите, че не иска да влиза в спор с "един човек, чиято професия е да поддържа обвинение в съдебна зала и чиито професионални качества, за съжаление, са далеч от висотата на изискванията към него. Като скандират хората, че Гешев е позор, на мен най-голямата ми болка е, че той е позор за прокуратурата.

Една държава не може без прокуратура. Ние имаме нужда от работеща прокуратура, а не от посмешище.

Въпросът е как българските политици могат да се съберат - след оставката на Борисов - и да насочат усилията си към това потенциалът на българската нация да начертае един спасителен план".

Преди тазвечершния протест чрез Фейсбук Радан Кънев призова участниците в него:

"Протестирайте с маски!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

6

Чувек

03.08 2020 в 14:21

Колко е полезно и поучително чувек да чете стари вести. 12.07.2020 "Гешев успя да свали Борисов от власт" Вече е 3.08.20020 мдааа, далновидна прогноза. При това краткосрочна. И този иска да управлява държава.

6063

5

Синия гол шаман

13.07 2020 в 01:16

Олигарси, мутри, приватизатори и лица под наем протягат ръка към МС

Бесни, страшни номенклатури кадри и отрочетата им са се организирали в метеж срещу държавата. Дългата ръка на комунистическата Държавна сигурност прозира и за действията на метежникът "президент" Румен Радев, който събра отбора на ДС. В него влизат т.нар политико-икономически кръг „Капитал“, укриващият се олигарх Васил Божков – Черепа, който осигурява финансовите потоци за мероприятията, както и други свързани с Кремъл червени пионки.

6063

4

Синия гол шаман

13.07 2020 в 01:12

Рада Дълбоката ще ни оправи, тя е най-кадърна за премиер....

3900

3

минувач

12.07 2020 в 19:15

Радан май избързва с тигана...

4164

2

Egocentric Eccentric

12.07 2020 в 19:03

Интересно какво мисли Костов за идеята за "експертни" правителства и правителство на "националното съгласие" и т.н.
Че май не беше голям фен на правителствата на Попов и Беров.
А Орешарски всички си го спомняме - и то от експерти

3022

1

Асеганакъде

12.07 2020 в 18:30

Мястото на Борисов, Доган, Гешев, Пеевси и най-вече на техните кукловоди от ДС е възможно най-меко казано в панделата!
Да разкараме сганта дето ни пържи от толкова години!