Радан Кънев иска дебат в ЕП за кризата на правовата държава в България

OFFNews 09 юли 2020 в 15:57 4789 0

Радан Кънев

Антикорупционната група в ЕП подкрепи писмото на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и искането му за внасяне на устен въпрос до ЕК и дебат в пленарна зала за разследване на кризата на правовата държава в България, съобщи п0ресцентърът на Групата на ЕНП/Демократична България.

"Проблемите с върховенството на закона в България не са новина за никого. Нито е новина фактът, че досега Механизмът за сътрудничество и проверка е неефективен за решаването на тези проблеми. Последната година обаче ситуацията бързо се влоши - може би поради преждевременното съобщение от Комисията за прекратяване на мониторинга по Механизма", е заявил Кънев в изказването си пред Антикорупционната група.

Публикуваме и останалата част от обръщението му:

В писмото си до вас описах само шепа примери за цялосното завладяване на институциите и бизнеса от тесен политически бизнес кръг, силно свързан със службите за сигурност и съдебната система, разширяващ медийния си контрол от частни към публични медии.

Най-голямото ми притеснение е, че този процес върви ръка за ръка с усилията по Плана за възстановяване и Зелената сделка. Притеснявам се, че крайната цел е привличането на огромните средства, предназначени за българската икономика и използването им за по-нататъшно укрепване на тази нелегитимна власт, масово “зелено изпиране” на мафиотския бизнес и разграждане на правовата държава и демокрацията.

Само преди няколко часа прокуратурата започна нова медийна акция - този път в Президентството на Република България. Не съм гласувал за този Президент и нямам намерение да го направя и в бъдеще. Това обаче е безпрецедентен ход, който идва само часове, след като Президентът потвърди, че охранителите, които използваха насилие срещу нашия опозиционен политик, лидер на Демократична България, г-н Христо Иванов, наистина са служители на Националната служба за охрана (НСО).

Не на последно място - знам, че това е много труден и чувствителен въпрос за колегите ми от ЕНП, защото управляващата партия в България е важен член на семейството ни. Самият аз съм член на ЕНП и неотдавна бях част от коалиционно правителство. Участвах активно във формирането му само преди пет години. Тогава се надявах това да бъде управление, което да се справи с тези проблеми, а не да капитулира пред тях. Сега е моментът да действаме, за да няма втора Унгария или Полша в ЕС и за да няма ЕНП отново проблем, подобен на този с ФИДЕС.

Предлагам ви да отправим устен въпрос до Комисията с искане за дебат по темата и предложение за резолюция. ЕС трябва да предприеме действия, за да помогнем на българското правителство да се освободи от тези опасни зависимости и страхове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови