Радев: Ако държавните бензиностанции ще са като магистралите ни, по-добре да не ги правим

OFFNews
27 май 2020 в 13:08 | 6494 |4

Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начин, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим.

Това коментира президентът Румен Радев в пловдивската община Садово, където посети Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков".

Идеята за държавни бензиностанции показва, че държавата не се справя с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция, категоричен е Радев.

Странно е как държавата ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор, отбеляза той.

Поредната далавера

Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде и как ще се вземат тези ресурси. И откъде другаде ще натоварят джоба на българина, коментира президентът.

Според него "инвестицията в държавни бензиностанции - при неясни условия - може да гарантира поредната далавера и ниска ефективност на услугите".

Вместо да строим 100 бензиностанции, нека да построим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации - за извънкласно обучение на нашите деца, призова той.

От хаос в още по-голям хаос

Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос от него, отбеляза още Румен Радев.

Според него трябва да има управляем план с ясни критерии, с който да излизаме от кризата, породена от пандемията.

Той беше попитан от журналистите и за решението на правителството за намаляване на ДДС за хотелиерския и ресторантьорския бранш и за книгите:

Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда "на парче" и без ясни идеи и разчети. Нашата данъчна политика не е справедлива и ни отдалечава от европейския модел. Нашият модел натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава най-богатите. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира, призова президентът.

Препоръчани материали
Стик

Рейтинг : 400

28.05 2020 в 14:20 4
+ 1
- 0
Прав е г-н Президента, че не трябва да има държавни бензиностанции. Достатъчно е да се одържави руската рафинерия край Бургас, която вече 20 г. работи на пълни обороти, но е все на загуба и една рубла не може да припечели, поради което не плаща данък печалба. Руснаците ще са ни благодарни да ги отървем от това бреме и да спрат да губят от този труден бизнес стотици милиони евро годишно.
Симеон Александров

Рейтинг : 1005

27.05 2020 в 21:19 3
+ 1
- 0
Г-н Президент,а не пропуснахте ли 11 км водоснабдяване с PVC тръби Ф600 мм.Уникален за целият свят!!!
Пенчо бре

Рейтинг : 810

27.05 2020 в 13:42 2
+ 1
- 0
Но пък ще ги ремонтираме честичко. Ремонт му е майката, че и бащата! РБ - Ремонтираща се България.
Мечтата на мафиота: "Бизнес, който създава бизнес."
Нострадамус

Рейтинг : 7401

27.05 2020 в 13:37 1
+ 8
- 0
Г-н Президент, как да се справи държавата с картела на горивата като е част от него!
Името на тоя картел е :борисоф - Валентин Златев.
А държавата, това е Той - вожда борисоФ!