Радев: Аз не познавам Шиши, а премиерът му е давал поръчки за милиарди

OFFNews 16 юли 2020 в 18:55 7755 1

Аз нито познавам този "Шиши", нито Доган, нито Божков. Друг, в случая премиерът, е давал огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, а не моето правителство. Така че, който е имал вземане-даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията. Хората затова са на улицата.

Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив, където разгледа студентска изложба. Думите му бяха в отговор на днешното изявление на премиера Бойко Борисов, който заяви, че "служебното правителство е абсурд. Тогава ще се подмени протестът с наши протести. Защото на този президент незрял или - как го нарекоха - фигурант, на който Шиши му реди кабинета...(...) Ще направим огромен ремонт на кабинета".

Според Радев България се събужда, а българите са по улиците. "Скандират "мутри - вън". Именно младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, на наглостта, на корупцията", смята той. 

По думите му тези млади хора осъзнават своята мисия - да приключат Прехода, като изгонят мафията от властта и от прокуратурата. "Има народи без правителство, но няма правителство без народ. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото". 

"Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, страхът от възмездието, от пресичането на изборните манипулации, е напълно разбираем, но е безвъзвратно закъснял, защото българите вече са на улицата", добави президентът. 

За правосъдието той коментира, че няма правосъдието, което да може да работи без адвокати и съдии. "Знаете, че главният прокурор не се ползва с уважението на тези две гилдии. Той не се ползва с уважението и на честните, почтени прокурори. Той имаше множество възможности и то с железни улики да разкрие тези огромни злоупотреби на властта и партниращата й олигархия. Но той избра да ги брани. И това вече се вижда от всички", заключи държавният глава. 

"Естественият изход е оставка. Никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да спасят тази оставка. Хората няма да се приберат по домовете си преди да видят тези две оставки - на правителството и на главния прокурор.  Трите оставки на министри няма да потушат напрежението. Това е прегрупиране, но смисълът на самото управление остава. Той няма как да се промени, късно е за промяна", заяви Радев. 

Според него протестът не е социален и политически, а е морален. 

"Не става въпрос за политически схеми и политически машинации, а за морал. Докато чекмеджетата са пълни и се пазят с пистолети, докато се пушат пури заедно до късни доби, няма как да стане. Никакви прегрупирания не могат да върнат доверието, когато няма морал в едно управление", каза още той. 

Президентът допълни, че именно протестите са единственият начин да си върнем държавата и достойнството. По думите му "не могат безнаказано да ни лъжат, манипулират и крадат. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци. Не може достойни европейски граждани да търпят подобен тип управление. Изобщо не зависи от управляващите дали са съгласни със служебно правителство. Процесът е тръгнал, искат-не искат ще стигнем до там". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови