Радев: Европейската интеграция на Македония не може да е за сметка на българската история

OFFNews 18 септември 2019 в 21:54 3050 1

"Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на югозападната ни съседка."

Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Държавният глава отбеляза, че настъпващият месец октомври може да се окаже ключов в двустранните отношения, защото Съветът на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония.

„Искам да ви благодаря за положените от вас значителни усилия за постигане на положителни резултати в изпълнение на Договора от август 2017 година. Напредъкът във вашата работа е основният критерий за неговото изпълнение“, обърна се президентът към участниците в комисията. 

Последната среща на комисията обаче буди безпокойство, добави Радев.

„Ако можете да гарантирате, че в рамките на оставащия един месец комисията ще реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекции на учебници, на надписи в музеи и на паметни плочи, на позиции на обществените медии – то българското правителство може да продължи политиката си на безусловна на практика подкрепа за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че ако такава гаранция не може да бъде дадена, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължително условие за членство.

С тази нова позиция следва да бъде запознат и българският парламент, настоява Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews