Радев: Не можем да допуснем друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

OFFNews 28 февруари 2019 в 18:19 3126 1

Не можем да допуснем друг да решава бъдещето на енергийните ни проекти. Трябва да материализираме интересите си, а не да ставаме заложник на чужди интереси.

Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на високо равнище на страните от Б9 в словашкия град Кошице.

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията“, каза той

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша ще обсъдят въпроси на сигурността в рамките на колективния подход на НАТО. В срещата участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният глава подчерта, че очаква българското правителство да „материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси“.

По думите му НАТО има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса.

Президентът добави, че, за съжаление, неформалната инициатива Б9 се е отдалечила от замисъла си и дори създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници подходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

1

rrr11

28.02 2019 в 18:58

Пак станахме за смях. Не случайно сме най-големите прошляци в източна Европа с такива руски подлоги като фатмака. Хората се събират да обсъдят как да си защитават интересите срещу руската агресия, а този отива да им саботира събитието с руски опорки.
 
X

Подкастът на OFFNews