Радев: Никой няма интерес от милитаризиране на Черно море, а такова настъпва

OFFNews 07 декември 2018 в 22:05 4956 2

Никой няма интерес от милитаризиране на Черно море, а такова настъпва. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ. 

На въпроса кой според него е виновен за случката в Керченския проток, при която руската брегова охрана задържа украински кораби и екипажите, Радев отговори, че моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция.

"Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен", подчерта президентът.

Радев коментира и отношенията ни с Русия, като посочи, че "Русия дава знаци за трупано с десетилетие недоверие към България". Според него обаче това недоверие ще бъде надживяно, защото то не съответства на интересите на двете страни и на духовната и човешка близост между двата народа.

"Русия загуби заради "Южен поток", а ние сега се борим Турски поток да завие към България - несъстоятелността на няколко български правителства - пряка тръба от Русия към Бг

"Трябва непременно да завършим интерконекторите, защото само чрез тях можем да постигнем диверсификация и конкурентни цени, но без да се заблуждаваме, че България може да се превърне в енергиен център само с тях", каза той.

Според него трябва да бъде завършена и АЕЦ "Белене", защото проектът е важен за България - заради вложените вече средства в него, но и заради необходимостта от енергийна сигурност за страната. 

"Националният егоизъм се завръща и ние трябва бързо да се адаптираме към този процес, да не се срамуваме да отстояваме своя национален интерес", допълни още Радев.

Президентът коментира и политическата ситуация у нас, като заяви, че демокрацията у нас е застрашена. Според него това твърдение се доказва от чувството за несправедливост, което задушава българите, корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни избори, едноличните решения, касаещи и бюджета на държавата, липсата на отчетност и на отговорност. 

Румен Радев предложи в секционните комисии, където се осъществява броенето на бюлетините след избори, да има видео наблюдение, както е и в самите секции за гласуване, за да има така постоянен контрол в реално време - всеки гражданин ще може да следи на телефона си какво се случва. 

На въпрос за отношенията им с премиера Бойко Борисов Радев отговори: "Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани, да чуе техните проблеми и очаквания". По думите му е опасно отсъствието на взаимен контрол между институциите.

Относно срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заявява, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България с ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми.

"Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Визия за България е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборите и да се работи за изграждането на убедителна стратегическа алтернатива, защото недоволството на гражданите расте. Що се касае до дневния ред на обществото, най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения - на първо място, да върнем доверието в изборите. Аргументите за отказ от машинно и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими", каза той.

На въпроса дали смята да прави своя партия Радев отговори, че като президент не може да създава партии, но би подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива.

В коментар за възможното отпадане на мониторинга върху съдебната система у нас президентът посочи, че подкрепя тази стъпка.

"Този мониторинг показа своята безполезност, даже служи като инструмент за политическа подкрепа на една система. Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Затова илюзията, че ЕК милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо", заяви Румен Радев.

Той коментира и медийната среда у нас, като заяви, че "имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение, има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а няма ясни критерии за държавната реклама в медиите".

В коментар за скандалите около използването на служебен автомобил от съпругата му Десислава Радева и случая, в който автомобила беше спрян от служител на КАТ, Радев заяви, че съпругата му не шофира такъв автомобил, а когато пътува, пътува само с него, което не води до никакви допълнителни разходи за Президентството. 

"Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии, от самото начало само заради факта, че е моя съпруга, тя продължава да стои до мен. Да ѝ благодаря най-вече за това, че дори в тази среда, тя върши много неща. Организира прекрасно състезание по правопис на български език. Тя придаде нов смисъл и повиши интереса към една нова инициатива - „Подкрепи една мечта“. Тези деца в неравностойно положение не само имат своя стандартен абитуриентски бал, но имат и стипендия за продължаване на образованието, за отличен успех и безплатна професионална квалификация“, подчерта Радев и допълни, че тя работи още с "Българската Коледа", с просветни организации, болници, домове за възрастни хора, със съпругите на чуждите посланици.

"Тя не шофира автомобил на НСО и ако някой е прекрачил закона и е извършил нарушение, той трябва да си носи последствията. В България безнаказано се вихри само корупцията и заблуждава онзи, който си мисли, че ще скрие апартаментите и скандалите на властта зад един зле паркирал автомобил или зад една нехайно попълнена бланка от чиновник за участие в международна конференция", обяви държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

2

Чалгомраззз

09.12 2018 в 09:04

Разбира се ,че трябва специално ние да си останем заложници на кремълските външнополитически интереси...а колкото до милитаризацията, Румен да помоли Владимир да не трупа повече железни корабчета в същото това Черно море ,а и където и да било по света!