Радев: Остава съмнението за бойкот на КСНС

Президентът поиска комисия да разгледа програмата за саниране и похарчените за нея пари

OFFNews 12 октомври 2017 в 19:24 7727 3

Съмнението за бойкот на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност остава, обяви президентът Румен Радев. 

Заседанието на КСНС се провали заради напускане на заседанието на част от присъстващите, което беше обяснено с ангажименти в чужбина. От БСП обявиха това за бойкот на заседанието, а от ГЕРБ отрекоха, като премиерът Бойко Борисов нарече новината за бойкот "100% фалшива". 

"Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседание на форум, в който трябва да участват по закон, е показателно. Мотивите не са важни, защото законът трябва да се спазва, особено за такава важна тема", посочи Радев в интервю за БНТ. 

Той подчерта, че няколко участници са обявили по време на заседанието, че ще го напуснат, а не са уведомили за това предварително. 

На въпрос дали ще разсекрети стенограмата от заседанието той отговори, че липсата на кворум е в резултат на напускането на участници и няма нищо общо с казаното по време на заседанието. 

Корупция

Радев отговори на въпроси за антикорупционния закон. Според него антикорупционният закон залага на пасивни форми на борба с корупцията и се свежда до игра - играеш, докато те хванат, а когато не си във властта вече не подлежиш на проверка. Президентът подчерта, че това не е достатъчно и законът не трябва да засяга само преглед на подадените имуществени декларации, а да включва наказателно преследване на нарушители. 

Той подчерта, че е нелогично парламентът да избира ръководството на антикорупционния орган, тъй като след това от него ще се очаква да разследва тези, които са го назначили. 

Радев повтори, че за него поемането на задачата да назначава ръководство не е самоцел, но би приел, ако има антикорупционният орган има ясни разследващи функции. 

Щом моделът на силния на деня е порочен, трябва да се борим да го променяме, независимо от партията, която го налага, тъй като именно управляващите разпределят пари в общините, определят обществени поръчки и схемите, по които отпуснатите пари се връщат обратно.

Радев коментира и напрежението с ГЕРБ

"Напрежението трудно може да се скрие, дори като се забранява произнасянето на името на президента", каза той и допълни, че се правят внушения по негов адрес, но никой не смее да го обвинява направо, защото знае, че тези обвинения ще бъдат атакувани в съда.

"Атаките станаха остри, когато казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи и когато се заговори, че президентът може да назначава ръководството", обяви Румен Радев. 

"Има съвсем коректен и работен диалог с Борисов и много от неговите министри, но това няма как да снеме отговорността от неговите съпартийци", каза Радев и допълни, че не приема да има разбирателство в името на корупционния комфорт. 

Шуробаджанащина в Хасково

На въпрос за скандала за "дрийм тийм" в Хасково Радев обясни, че се вълнува от скандала, но като президент и не само за Хасково. Трябва да се спазва конкурсното начало при назначенията, каза президентът. 

Изтребители

"Изборът на изтребители не е предопределен, има силно внушение на лобисти", каза Радев. По думите му и трите вида изтребители отговарят на изискванията на НАТО.

"Трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение. Тук управляващите демонстрираха вопиюща некомпетентност по въпроса. Никой не иска от тях да са експерти по сложна съвременна авиационна техника, но те трябва да имат минимални познания по процеса за избора", коментира Радев и подчерта, че това не е махленска тема.

Президентът даде пример с Швейцария, където експертите са дали мнение кой е най-добрият избор от предложените изтребители, а след това е имало политическо решение, като политиците са обявили защо се спират на по-евтин вариант. 

"Това е честен, открит подход", коментира Радев. Според него у нас ако мнението на политиците не съвпадне с това на експертите, обвиняват хората с пагон. 

Той допълни, че не приема посланици да изказват мнение по въпроса, особено когато представляват заинтересована страна и поиска да се вземе отговорно решение, защото "хората с пагон ще летят на тези самолети и ще залагат живота си, не лобистите". 

По думите му ако сега се дадат всички пари за ремонт на МиГ-овете, дълго време няма да има пари за нов изтребител. 

По повод обвиненията срещу него за това, че има интерес при избора на изтребител, Радев посочи: "Тези хора даже нямат доблестта за отправят директно обвинение, защото знаят, че ще бъдат осъдени и затова фабрикуват внушения". 

"Със завидна страст и борбеност се хвърлиха да бранят народната пара - неизхарчени, 1,5 млрд. Логично си задаваме въпроса защо същите борци не направиха анкетна комисия за 2 млрд. похарчени за саниране при множество нарушения и вече доказано с одити за нарушения на финансовата дисциплина, 3-4 пъти завишени цени. Никога не е късно да се направи такава комисия, аз го очаквам, мисля, че не само аз. Трябва да има контрол и за харченето на излишъците от бюджета. Не го виждам", коментира той.

Европредседателство

Ще бъде грешка, ако очакваме, че това е форум, от който ще можем да извлечем някакви ползи, коментира Румен Радев. Според него европредседателството е начин да поставим важни теми и да покажем, че на българските институции може да се вярва, че България може да бъде координатор, модератор, което ще повиши доверието в страната и би имало ползи на по-късен етап.

По повод срещата си с Бил Клинтън и решението да го покани у нас Радев заяви, че не се притеснява от решението си, тъй като е време България да спре да бъде зрител, а трябва да стане играч на световната политика. За целта според него трябва да каним у нас фигури от световната политика. 

На въпрос за поканата за посещение у нас на руския президент Владимир Путин и това дали не се притеснява от негативна оценка от граждани, Радев посочи, че ще разчита на мъдростта на българските граждани. 

На въпрос дали се притеснява от импийчмънт Радев отговори, че за него няма значение колко дълго ще бъде президент, а какъв президент ще бъде, както и това хората да не съжаляват за избора си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

12.10 2017 в 22:00

#1, да разбираме ли, че си готов да си седиш в лайната само защото някой, който не харесваш е казал нещо? Ако е въпрос за комуняги, не е много ясно кои са по-големи - ГЕРБ или БСП. За мен герберастите водят в надпреварата с едни гърди.
Дайте да гледаме какво се казва, а не толкова кой го казва. Чисто хипотетично и Цвък (или Тетка) може да кажат нещо умно - а дано ама надали.

8596

1

NikiDanev

12.10 2017 в 19:48

Как да не кажеш бесепарския президент, каквого каже БСП, Радев бърза да го потвърди и обратно. Сещам се, че дори Първанов беше по внимателен и се правеше повече на президент на всички, на Радев за какво му е, комунягите му стигат