Радев иска да се потърси отговорност от политиците, които излагат на риск живота на военните

OFFNews 12 юни 2018 в 12:22 6544 0

Радев иска да се потърси отговорност от политиците, които излагат на риск живота на военните

Рискът от тези политически решения ги носят военните. Така президентът Румен Радев коментира инцидента с падналия вертолет Ми-17, при който загинаха двама военни пилоти. 

Държавният глава посети във ВМА третия пострадал пилот, който е в стабилно състояние и не е с опасност за живота. 

Радев каза, че това е поредният инцидент със загинал пилот.

"От утре останалите ще продължават да летят и ние сме длъжни да продължаваме да посочваме проблемите и да настояваме за тяхното решаване", каза Радев и припомни, че е предупреждавал, че ще загиват летци. По думите на Радев по темата за армията са проведени три Консултативни съвета за национална сигурност. "Нещо да се промени?", попита той и посочи, че военният министър Красимир Каракачанов е поставен в "едни политически, правни и финансови рамки".

Радев припомни, че мнозинството в парламента е прекратило модернизационните процеси, като в изходна точка е върнат проектът за купуване на нови изтребители. Това щяло да забави процеса с още две години. "Предвидените стотици милиони къде изтекоха? Вместо да отидат за въоръжение и ремонт, те опак отидоха за саниране. Рискът от тези политически решения ги носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Време е да се потърси отговорност от онези политици, които излагат в риск живота на военнослужещите", заяви Радев.

По думите му забавянето на проектите за модернизация ще доведе до оскъпяване на офертите и влагане на повече средства в стара техника и все по-малко пари за подготовка. 

Президентът каза, че е познавал двамата пилоти. По думите му след инцидента в авиобаза Крумово е "психологическата обстановка" е много тежка. "Но това са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други хора в държавата те са осъзнали своя дълг. Нека политиците да се получат от тях", каза още Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови