Радев пред Россия24: Връзките между нашите народи са живи и трябва да вървят напред

OFFNews 11 март 2018 в 19:45 6064 3

Президентът Румен Радев даде интервю за телевизия „Россия 24” за ролята на Русия в освобождението на България и за отношенията между двете държави. Интервюто е взето в навечерието на 3 март, но се разпространява от руската телевизия днес.

Интервюто е направено на 1 март на "Дондуков" 2. Тогава Радев заяви, че еврофилия не трябва да бъде равнозначно на русофобия и че "връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред".

Президентът каза още, че Санстефанският мирен договор е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците. Той добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

В края на интервюто държавният глава прави паралел между професията си на военен летец и опита си в политиката.

„Въздушният бой е рицарско занимание. Този код на поведение невинаги е обвързващ в политиката. И затова тя е наистина голямо предизвикателство и не трябва да се оставя в ръцете на непочтени хора”, казва той.

Интервюто беше разпространено след скандално предаване по руската обществена телевизия с остри нападки към българските власти и Румен Радев, че са „забравили кой е освободил страната им”, както и разочарованието на руския патриарх Кирил от словото на държавния глава, който благодари на всички народи-освободители, а не само на руския.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12037

2

pipet

12.03 2018 в 01:06

Е, добре е, че все пак са го излъчили...да не си помислите, че нещо са чакали, просто сега е дошъл реда в необятния руски ефир...