Радев пред паметника на Левски: Правото ни на свободен избор днес е обект на посегателства

"Днес портретите му висят в много кабинети като икони в запусната черква"

OFFNews 19 февруари 2019 в 19:37 2677 0

Снимка president.bg

В бляновете си великият Васил Левски вижда хората да избират свободно своите управници и всичко „зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства, заяви държавният глава Румен Радев на възпоменателната церемония в София по случай 146 години от гибелта на Апостола на свободата.

„На тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България“, подчерта президентът и припомни идеите на Левски за чистата и святата република, за братството без оглед на вяра и народност. „Още ли народната работа стои над всичко или вече й казваме просто политика?“, попита в словото си Румен Радев.

Държавният глава посочи, че от Дякона са останали малко записани думи, но те са достатъчни, за да разберем, че мечтите на Левски за свободна България не са напълно осъществени днес.

Президентът посочи, че Левски ни е показал, че робът може да е свободен, както свободният може да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор и борба.

„Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия“, подчерта държавният глава Румен Радев.

По думите на Румен Радев Васил Левски надживява всички превратности на новата ни история.

„Днес портретите му висят в много кабинети като икони в запусната черква“, заяви президентът и допълни, че вярата в родината и волята за истина и справедливост са по-силни от всяко униние и именно благодарение на тях Апостола е събудил народа и го е повел към свободата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови