Радев ще разговаря с Ердоган по време на срещата на върха на НАТО

OFFNews 12 юли 2018 в 09:56 1878 0

Радев ще се разговаря с Ердоган по време на срещата на върха на НАТО

В рамките на срещата на върха на НАТО президентът Румен Радев ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В програмата на българския държавен глава е предвидена и среща с грузинския му колега Гиорги Маргвелашвили.

В сряда стана ясно, че САЩ са поискали от държавите членки на Алианса да увеличат разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт.

„Аз единствен поставих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не срещнем тези 2 процента сега, а никой не говори за тези четири процента“, заяви Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2. Според него американският президент е прав, защото всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности. “Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Румен Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews