Радев свиква КСНС за борбата с корупцията

OFFNews 30 август 2017 в 13:20 6954 7

Радев свиква КСНС за борбата с корупцията

Президентът ще свика на 9 октомври 2017 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е създаването на работещ модел за борба с корупцията.

Визията на Радев е за създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той вече заяви, че в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело", обясни Радев в интервю за БНР през юни. 

ГЕРБ и БСП внесоха два отделни законопроекта за борба с корупцията. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Тази идея срещна отпор сред юридическите среди, като беше лансирано и мнението за противоконституционност на закона на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови