Радеви посрещнаха индийското президентско семейство в София

OFFNews 05 септември 2018 в 14:59 4044 0

Радеви посрещнаха индийското президентско семейство в София

Снимка Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев посреща индийския си колега Рам Натх Ковинд, който е на държавно посещение у нас. Той е придружаван от съпругата си Савита Ковинд. 

Церемонията по посрещането се проведе на площад „Св. Ал. Невски“. По-късно двете президентски двойки разговаряха на „Дондуков“ 2, а президентите Радев и Ковинд проведоха среща „на четири очи“. 

На 6 септември президентите на България и Индия ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди. Церемонията ще започне от 11.00 часа в Южния парк в столицата.

В рамките на визитата си в България държавният глава на Индия Рам Натх Ковинд ще проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов. Двете президентски двойки ще посетят Националния исторически музей.

Официалната делегация, водена от индийския президент, включва министърът на земеделието и селското стопанство Паршотам Рупала, членове на парламента на Република Индия. 

Възстановихме диалога с Република Индия на най-високо политическо ниво след 15-годишна пауза. Това каза президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 след подписване на двустранни договори с индийския му колега. 

"Водихме диалог за развитие на отношения във всички области, търговия, икономика, инвестиции, туризъм и културен обмен", уточни Радев, цитиран от "Фокус". „Индия се оформи като глобален фактор в световната икономика, не само заради обема, но и заради изключително устойчивия ръст на развитие“, обясни Радев. Държавният глава каза, че Индия е страна със сериозна тежест в международните отношения, една шеста от света живее в нея, но най-вече това е така, заради конструктивната външна политика, която води в дух на диалог, мир, добросъседство и борба с глобалния тероризъм. „С президента Рам Нахт Ковинд направихме среща за двустранните отношения особено в областта на икономиката и търговията, където имаме едно задоволителна правно-нормативна рамка“, заяви още президентът Румен Радев.

Индийските компании също биха искали да дадат своя принос за българския пазар. Придружен съм от много солидна 65-членна бизнес делегация и с президента Радев очакваме да направим обръщения пред тях по-късно днес, каза на свой ред индийският президент.

По думите му страната ни може да бъде ключов партньор на Индия в сектора на отбраната, както и в областта на технологиите, логистиката, инфраструктурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови