Ралица Агайн: Цените на застраховките в 'Олимпик' не бяха дъмпингови

OFFNews 21 август 2018 в 14:57 4394 0

Застрахователното дружество "Олимпик" не е имало по-ниски цени от пазарните на полиците "Гражданска отговорност".

Това се разбра от доклада на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, която обяви, че подава оставка преди днешното извънредно заседание на депутатите, свикано по повод фалита на застрахователното дружество и срива на Търговския регистър. Агайн подчерта, че миналата година е представила информация за средните цени на застраховката.

"До 11 ноември цената за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв. при 196 лв. средна за пазара. Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател“, каза тя. По думите ѝ през последните години не е имало основание да се смята, че има проблем с компанията.

Агайн каза още, че комисията е направила всичко, което е било необходимо. И е информирала за ситуацията с "Олимпик".

Тя определи оставката си като "емоционален акт", a не като решение, продиктувано от нарушение на правилата.

След информацията, предоставена от Агайн, лидерът на левицата Корнелия Нинова попита кой лъже - Агайн или Борисов, който заяви, че цените са били по-ниски. "Тези, които са плащали с 20 или 30% по-евтини застраховки, са знаели, че нещо не е толкова сигурно. Иначе в цената има разлика 2-5%, но при 30% би трябвало да се замислиш, когато по-евтино плащаш нещо", коментира премиерът през почивните дни.

Лидерът на левицата се обърна към премиера и Агайн: „Вие тук представлявате КФН, изключително важна държавна институция. От тази страна стои МС, който управлява държавата в момента. Недопустимо е между държавна институция и правителство да има такова разминаване. Премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова".

По-късно премиерът Борисов обяви, че не се е виждал с Агайн от години и доклади до него не са стигали. Той обясни, че се е видял само с председателя на КФН, за да се запознае с темата. "Защо сте ме викнали мен тука? Мястото на правителството не е тук. КФН е независим орган, избран от парламента", каза той.

Борисов подчерта, че материята за гаранционните и обезпечителните фондове е фина и дори юристите в пленарната зала не са на едно мнение дали клиентите на "Олимпик" могат да бъдат обезпечени от български фонд. Премиерът благодари на Агайн за моралното решение да подаде оставка. Премиерът предложи решението на въпроса да се вземе след дебати по темата през следващите дни. Той предложи работна група, която да се запознае със законодателството и да вземе решение какво да прави. "Утре, вдругиден да обсъдим въпроса и в петък, събота или неделя да се съберем пак", предложи той. 

Йордан Цонев от ДПС пък обяви, че нито Агайн, нито КФН имат вина за станалото. Той все пак обяви, че ще подкрепи моралното решение на зам.-председателя на регулатора да подаде оставка. Цонев подчерта, че режимът за това дадена компания от ЕС да започне да оперира у нас е уведомителен.

И БСП казаха, че ще подкрепят решението на Агайн да подаде оставка, но трябва да бъде ясно установено дали е имало дъмпинг или не. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови