Рашидов оттегли закона си за по-голям мандат на шефовете на БНТ и БНР

Георги А. Ангелов 14 юли 2020 в 15:13 3344 1

Снимка BGNES

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов оттегли законопроекта си, с който предвиждаше удължаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от 3 на 5 години. Поправките в закона за радиото и телевизията бяха внесени в петък. От администрацията на парламентарната комисия по култура и медии обясниха пред OFFNews, че проектът е оттеглен заради постъпилите голям брой предложения за промени в закона от петък до днес сутринта.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който е член на комисията обясни, че предложенията на Рашидов са оттеглени, тъй като новият закон за радиото и телевизията, който се пише от Министерството на културата е почти готов. Същите промени щели да бъдат заложени и в проекта на Министерството на културата.

Вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставката на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ заради нарушаване на принципите на обективността при отразяване на антиправителствените протести. Бивши дългогодишни кадри на БНТ, общественици, духовници и хора на изкуството поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Той е директор на телевизията от една година и според сега действащия закон има още 1 година. 

Неофициално от ГЕРБ обясниха, че това също е повод за оттегляне на идеите на Рашидов, тъй като “не му е сега времето”.

Според наши източници Рашидов все пак ще внесе самостоятелно една идеите си за промяна на закона - да не се плаща на БНТ за излъчвания от парламента. Това в момента не е регламентирано в закона и от телевизията настояват да им се плаща.

Друго предложение в оттегления закон на Рашидов е условието за 5-годишен мандат, както и възможността за избор за не повече от два пълни последователни мандата се предлага и за управителните съвети на БНТ и БНР. Членовете на съветите също трябваше да имат и 5 години професионален опит в областта на радио- и телевизионната дейност, на културата, журналистиката, аудио-визията, електронните съобщения, правото или икономиката.

До този момент няма коментар от страна на Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

14.07 2020 в 19:20

Герб имат два сценария: " Ако мине номера" и "Хлапето".
"Ако мине номера" е ясен - приготвят или приемат някаква олигофрения и ако, дай боже, няма протестиращи, всичко минава. Ако не, оттеглят и минават на следващата олигофрения. Докато изсмучат цялата енергия и потенциал на протестиращите.
"Хлапето" е когато някоя пионка чупи прозореца (осира се тотално по герберски) и идва на бял кон майстора Борисов да поправи щетите. Строг, но справедлив. Правдата възтържествува, а изгърмелия бушон отива на изгнание в някое задгранично посолство.
 
X

Подкастът на OFFNews