Раздадоха наградите Иновации в политиката

OFFNews 08 декември 2017 в 16:12 5641 0

Първите по рода си награди „Иновации в политиката“ бяха раздадени на изискана церемония в кметството на Виена. 

Организаторите им, поставили си амбициозната цел да открият проекти, които променят живота на европейските граждани, отличиха политици от 15 държави. 

Българските представители сред финалистите бяха трима млади политици - Илхан Кючюк, евродепутат и председател на „Младежкото ДПС“, Мариана Тодорова, бивш депутат от партия АБВ, и Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив. Те се състезаваха с още 587 иновативни проекта от цяла Европа на първи етап и преминаха на финален, където се съревноваваха с едва 90 – десетте проекта, получили най-висок резултат във всяка от деветте категории - Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Свобода, Работни места, Екология, Общност, Просперитет, Качество на живот.

„Международните награди „Иновации в политиката“ се провеждат за първи път, а България е една от двете страни от Източна Европа, част от мащабната инициатива. Тя цели да идентифицира и отличи различните и смели практики в политическата сфера, които обединяват хората и създават устойчива среда. За мен ключовата дума тук е устойчив. Защото именно зад нея прозира желанието на един политик да промени средата трайно, да остави следа след себе си, дори да улесни работата за тези, които ще се трудят след него. Не веднъж и два пъти сме ставали свидетели на случаи, в които неумението на един политик да погледне отвъд своя собствен мандат е проваляло похвални инициативи, с потенциал за разгръщане и надграждане. Горд съм, че имахме трима български представители на финал, които доказаха точно противното – че са млади и космополитни хора с дръзки идеи и широк хоризонт на политическите си действия. Всичко това, естествено, е подплатено и с отлична реализация на проектите им – това е оценката, която получиха сред стотици други проекти, и която ги изпрати и на финал“, коментира успеха на българските представили Александър Дурчев, представител за България на Института за иновации в политиката.

Инициативата „Иновации в политиката“ стартира през пролетта на 2017 г., наградите са в 9 категории: Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Свобода, Работни места, Екология, Общност, Просперитет, Качество на живот. Победителите бяха определени от жури, съставено от 1000 европейски граждани, избрани на случаен принцип. Чрез онлайн система то избра победителите по шест критерия - иновации, създаване на мостове, изграждане на доверие, участие, устойчивост и финансова жизнеспособност.

Наградите „Иновации в политиката“ се организират и провеждат от Института за иновации в политиката (ИИП) и целят да провокират онази политическа дейност, която качествено променя към по-добро живота на всички европейци. Мисията на проекта е да развие политическите практики и да отличи, но и подкрепи политиците в Европа, които имат смелостта да разчупят статуквото, които са креативни и ефективни в решенията си – независимо от това представители на коя политическа сила и от кой регион на Европа са. Наградите „Иновации в политиката“ целят да изведат на преден план подобни проекти и да споделят с общността кои са добрите практики в сферата на политиката.
„Иновации в политиката“ са съвместна инициатива на think tank екип, събрал представители от различни държави в Европа: Act.Now (Виена, Австрия), Das Progressive Zentrum (Берлин, Германия), Dublin City University (Дъблин, Ирландия), Българското Училище за Политика (София, България), EuropaNova (Париж, Франция), The European Forum Alpbach, Szkoła Liderów и THINKTANK (Варшава, Полша). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови