Разнобой между Патриоти и ГЕРБ за шефове на КФН, Нинова се възползва: Вот на недоверие

OFFNews 27 юли 2017 в 13:49 5693 0

Парламентът изненадващо гласува срещу икономиста Румен Соколов и юриста Йордан Чомпалов да станат зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). 

Двете кандидатури бяха лично предложени от шефката на регулатора Карина Караиванова, но само ГЕРБ гласуваха "за" тях, а коалиционният партньор Обединен патриоти се въздържа. Със 110 гласа "против" и 15 "въздържал се" предложението не мина. 

Соколов бе предложен за зам.-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, а Чомпалов - за отговорник на „Осигурителен надзор”.

От БСП изтъкнаха, че Чомпалов няма опит в тази сфера, а ще трябва да ръководи милиарди и казаха, че няма да гласуват "за". 

Миналата година бюджетната комисия не успя да приеме промените в процедурните правила за условията за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН и в момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат.

Другите двама членове са с изтекли мандати, а постовете са заети от временни зам.-председатели. 

След този изненадващ обрат лидерът на БСП Корнелия Нинова препоръча на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие от парламента, а поводът й беше разцеплението между управляващата коалиция по важна тема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови