Реформаторите няма да подкрепят правителство на малцинството

Ивайло Анев 09 октомври 2014 в 16:30 2684 15

Снимка Ивайло Анев

Реформаторски блок.

"Няма да подкрепим правителство на малцинството. За да има реформи, трябва да има ясно мнозинство в парламента", обяви на пресконференция на лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев.

След като има гаранции за реформи, едва тогава ще обсъждаме кои ще са премиерът и министрите, обясни той.

Съюзът се обяви против кабинет на малцинството и излезе с декларация, в която заяви готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство. Блокът обаче поставя четири условия за включване в него.

Едното е коалицията да не разчита на мнозинство, в което участват партиите, подкрепящи миналия кабинет.
Реформаторите искат ГЕРБ да сключи публично и детайлно споразумение за кабинета, да даде гаранция за безусловна европейска ориентираност и да включи в програмата на кабинета конкретни реформи със срокове на изпълнение.

Блокът очаква това да са реформи в съдебната и образователната система, бързи решения за връщането на доверието в банките, мерки за справяне с демографската криза и реформа в Изборния кодекс.

Реформаторите заседаваха повече от два часа по позицията си в пълен състав. Това стана ден след като опитът за формиране на декларация по офертата на ГЕРБ се провали, тъй като лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа участие.

Днес лидерите на Реформаторския блок се обединиха около тезата, че единството на Реформаторския блок е основа за дългосрочното развитие на формацията. В декларацията си обаче те отчетоха, че ако личните амбиции бяха отстъпили на общата цел, резултатите на изборите са щели да бъдат още по-сериозни.

Лидерите на партиите от РБ не изключиха партньорство с Патриотичен фронт и партията на Николай Бареков, като посочиха, че мандатоносителят решава от коя формация да поиска подкрепа.

"Ако правителството се сформира с мандат на ГЕРБ, тяхна работа е да осигурят кворум в парламента", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Меглена Кунева пък посочи, че при разговорите с ГЕРБ ще се търси къде има допирни точки между двете политически формации. "Разликите всички ги знаем", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!